Prie Ukrainos išlaisvinto Iziumo aptikta šimtai kapų | Diena.lt

PRIE UKRAINOS IŠLAISVINTO IZIUMO APTIKTA ŠIMTAI KAPŲ

Ukrainos pareigūnams paskelbus apie prie išlaisvinto Iziumo aptiktas masines laidojimo vietas, įvykio vietoje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai penktadienį pranešė, kad miškuose, esančiuose už šio rytinio miesto, yra šimtai kapų.

Žurnalistai sakė matę už Iziumo tarp medžių paliktų baltais kryžiais pažymėtų kapų, o ant vieno iš jų buvo užrašas: „Ukrainos kariuomenė, septyniolika žmonių. Iziumo morgas.“

Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas anksčiau penktadienį sakė, kad vienoje kapavietėje netoli Iziumo miesto suskaičiuota apie 450 kapų.

„Keturi šimtai penkiasdešimt kapų... Tai tik viena iš masinių laidojimo vietų, aptiktų netoli Iziumo. Okupuotose teritorijose jau kelis mėnesius karaliauja nežabotas teroras, smurtas, kankinimai ir masinės žudynės“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį sakė, kad iš rusų pajėgų atkovotame Iziumo mieste buvo rasta masinė kapavietė.

„Norime, kad pasaulis žinotų, ką atnešė Rusijos okupacija“, – sakė jis.

Regiono policijos pareigūnas Serhijus Botvinovas televizijai „Sky News“ anksčiau sakė, kad Iziume rasta kapavietė su maždaug 440 kapų.

Kai kurie tų žmonių yra nušauti, kiti žuvo per apšaudymus, pridūrė jis.

V. Zelenskis Iziumą lygino su Buča ir Mariupoliu – Rusijos invazijos Ukrainoje žiaurumo simboliais.

„Rusija visur palieka mirtį. Ji privalo atsakyti. Pasaulis išties privalo reikalauti Rusijos atsakomybės dėl šio karo. Darysime visa, ką galime, kad taip būtų“, – sakė jis.

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras penktadienį pareiškė, kad nori nusiųsti tyrėjų grupę į Iziumą, kad patikrintų ukrainiečių teiginius apie aptiktas masines kapavietes.

„Mūsų kolegos Ukrainoje imasi tolesnių veiksmų dėl šių įtarimų ir siekia surengti stebėsenos vizitą į Iziumą, kad būtų nustatytos šių asmenų mirties aplinkybės“, – sakė biuro atstovė Elizabeth Throssell (Elizabet Trosel).

Ji pridūrė, kad komanda tikisi „greitai“ aplankyti Iziumą.

E. Throssell pavadino pranešimus apie masines kapavietes „sukrečiančiais“ ir pridūrė, kad JT komanda sieks išsiaiškinti, ar žuvusieji buvo civiliai gyventojai, ar kariškiai, ir išsiaiškinti visų mirčių priežastis.

„Svarbu, kad būtų nustatytos žmonių, kurie gali būti šiose kolektyvinėse kapavietėse, mirties aplinkybės“, – sakė ji.

Rusija jau sulaukė kaltinimų vykdant išpuolius prieš civilius gyventojus, kurie gali būti prilyginami karo nusikaltimams, ypač miestuose už sostinės Kyjivo ribų.

Pati Rusija neigia atsakomybę dėl civilių mirčių Ukrainoje, o prezidentas Vladimiras Putinas sako, kad pranešimai apie rusų karius, šaudančius į civilius, yra „suklastoti“.

Gairės: karas Ukrainoje, Iziumas, kapai, kapavietės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS