Prieš antisemitinę ataką Vokietijoje užpuolikas internete paskelbė „manifestą“ | Diena.lt

PRIEŠ ANTISEMITINĘ ATAKĄ VOKIETIJOJE UŽPUOLIKAS INTERNETE PASKELBĖ „MANIFESTĄ“

Užpuolikas, kuris trečiadienį Vokietijos Halės mieste nušovė du žmones, daugiau kaip prieš savaitę internete paskelbė antisemitinį „manifestą“, pranešė analitinis centras „SITE Intelligence Group“ ir vokiečių žiniasklaida.

Trečiadienio ataka buvo įvykdyta žydams švenčiant svarbią religinę šventę Jom Kipurą. Užpuolikas filmavo ataką, kurios metu išsakė antisemitinių pastabų, ir transliavo ją internete.

SITE, kuris stebi ekstremistinių grupių veiklą internete, direktorė Rita Katz (Rita Kac) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad internete buvo pasirodęs PDF dokumentas, atrodantis kaip užpuoliko manifestas, kuriame buvo „jo panaudotų ginklų ir amunicijos nuotraukų“.

Dokumente taip pat minimas tiesioginis atakos transliavimas ir užpuoliko tikslas žudyti „antibaltuosius“, įskaitant žydus.

„Šis manifesto dokumentas, kuris atrodo sukurtas... spalio 1-ąją, dar labiau parodo, kiek daug [užpuolikas] planavo ir rengėsi“, – sakė R. Katz.

Vokiečių laikraštis „Die Welt“ pranešė, kad maždaug 10 puslapių tekste, parašytame anglų kalba, konkrečiai minimas planas atakuoti sinagogą Halėje per Jom Kipurą – žydų atpirkimo ir apsivalymo dieną.

Ataka tiesiogiai buvo transliuojama 35 minutes per „Twitch“ ir galiausiai transliaciją pamatė maždaug 2,2 tūkst. žmonių, pranešė ši interneto platforma.

Transliacija priminė šiurpią kovo mėnesio ataką mečetėje Kraistčerče Naujojoje Zelandijoje, kuri taip pat realiu laiku buvo transliuojama internetu.

Po atakos Halėje policija sučiupo įtariamąjį, kuris per susišaudymą su pareigūnais buvo sužeistas.

Nufilmuota medžiaga vis dar prieinama internete

Kruvinų šaudynių Vokietijoje vaizdo įrašas ketvirtadienį vis dar laisvai prieinamas „4chan“, „BitChute“ ir kitose svetainėse, ir yra peržiūrimas tūkstančius kartų, nors technologijų kompanijos stengiasi sulaikyti smurtinio turinio plitimą.

Praėjus maždaug parai po atakos Vokietijos Halės mieste, vaizdo įrašas ir nuorodos į užpuoliko antisemitinį „manifestą“, paskelbtą prieš savaitę, vis dar prieinami internete naudojantis paprasta raktažodžių paieška populiariame anoniminiame interneto forume „4chan“.

35 minučių transliacija vyko į vaizdo žaidimus orientuotoje platformoje „Twitch“, kuri priklauso „Amazon“.

„Twitch“ paskelbė, kad tiesioginę transliaciją žiūrėjo tik penki vartotojai, bet kol įrašas buvo pažymėtas ir pašalintas, jį pamatė 2,2 tūkst. žmonių.

Vis dėlto visas įrašas ketvirtadienį buvo toliau prieinamas įvairiose svetainėse, skelbiančiose smurtinio ir seksualinio pobūdžio turinį.

Dvi naujienų agentūros AFP aptiktos nuorodos buvo peržiūrėtos daugiau kaip 90 tūkst. kartų.

Viena jų, „BitChute“, tapo populiari tarp vadinamosios alternatyviosios dešinės sekėjų visame pasaulyje, nes priklauso nuo vartotojų paaukotų pinigų, o ne nuo reklamos, ir vengia varžyti turinį socialinės žiniasklaidos platformose.

Vienas „4chan“ vartotojas paskelbė nuorodą į užpuoliko „manifestą“ ir visą jo nufilmuotą medžiagą su pridėtais angliškais subtitrais.

Tuo metu interneto forume kiwifarms.net AFP surado mažiausiai vieną vartotoją, siūlantį nuorodą į minimą vaizdo įrašą ir instrukcijas, kaip jį atsisiųsti.

Tačiau įrašas ketvirtadienį nebuvo lengvai prieinamas tokiose pagrindinėse platformose kaip „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“ ir „Instagram“.

Kitaip buvo kovo mėnesį Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mečetėje įvykdytos atakos atveju, kai užpuoliko padarytas įrašas buvo nuolat iš naujo įkeliamas į šias platformas, nors buvo dedamos koordinuotos pastangos jį pašalinti.

Po atakų Kraistčerče vyriausybės ir technologijų kompanijos, tarp jų – „Amazon“, pasirašė dėl partnerystės „The Call“, kuria siekiama išgyvendinti ekstremizmą ir terorizmą internete.

Prokuroras: užpuolikas planavo žudynes sinagogoje

Kruviną antisemitinį išpuolį išvakarėse Vokietijos Halės mieste surengęs užpuolikas planavo „žudynes“ sinagogoje, ketvirtadienį pareiškė vokiečių federalinis prokuroras.

„Tai, ką patyrėme vakar, buvo teroras. Remiantis tuo, ką žinome, kaltinamasis Stephanas B. (Stefanas B.) siekė surengti žudynes sinagogoje“, – sakė federalinis prokuroras Peteris Frankas (Pėteris Frankas).

GALERIJA

  • Prieš antisemitinę ataką Vokietijoje užpuolikas internete paskelbė „manifestą“
  • Prieš antisemitinę ataką Vokietijoje užpuolikas internete paskelbė „manifestą“
  • Prieš antisemitinę ataką Vokietijoje užpuolikas internete paskelbė „manifestą“
  • Prieš antisemitinę ataką Vokietijoje užpuolikas internete paskelbė „manifestą“
  • Prieš antisemitinę ataką Vokietijoje užpuolikas internete paskelbė „manifestą“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Saunuolis. Europai reikia tukstanciu tokiu didvyriu. Kelkis Europa.

...

Dar vienas Breivikas... tuoj atsiras ir daugiau.

???

Tas Morta Cristo yra degeneratas..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS