Prieš teismą stosiančiam Parklando mokyklos šauliui gresia mirties bausmė | Diena.lt

PRIEŠ TEISMĄ STOSIANČIAM PARKLANDO MOKYKLOS ŠAULIUI GRESIA MIRTIES BAUSMĖ

Floridoje pirmadienį prieš teismą stos jaunas vyras, 2018-aisiais nušovęs 17 žmonių Parklando vidurinėje mokykloje, kurioje anksčiau mokėsi.

Prisiekusiesiems per šį teismo procesą teks nuspręsti, ar skirti jam mirties bausmę, ar laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

2018-aisiais Nikolas Cruzas (Nikolas Krusas), kuriam tuo metu buvo 19-a, per Valentino dieną ginkluotas šautuvu AR-15 atėjo į Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokyklą ir nužudė 17 moksleivių bei darbuotojų. Dar 17 žmonių per išpuolį buvo sužaloti.

N. Cruzas jau pripažino savo kaltę dėl 17 kaltinimų pirmojo laipsnio žmogžudyste ir 17 kaltinimų pasikėsinimu nužudyti.

Teismo proceso metu bus sprendžiama, kokią bausmę skirti šauliui. Mirties bausmė gali būti paskirta tik vienbalsiu prisiekusiųjų sprendimu. Kitu atveju N. Cruzas bus nuteistas kalėti iki gyvos galvos be teisės į lygtinį paleidimą.

Šaudynės Floridoje pribloškė šalį, pripratusią prie smurto panaudojant šaunamuosius ginklus, ir paskatino naujas pastangas priversti įstatymų leidėjus priimti griežtesnius ginklų kontrolės įstatymus.

Šias pastangas inicijavo šaudynių sukrėstos Parklando vidurinės moksleiviai. Jie įkūrė judėjimą „March for Our Lives“ (Eitynės už mūsų gyvybes) ir organizavo mitingą, 2018 metais sutraukusį į Vašingtoną šimtus tūkstančių žmonių.

Praėjusį mėnesį tūkstančiai žmonių dalyvavo šio judėjimo organizuotose demonstracijose po šaudynių Teksaso pradinėje mokykloje, nusinešusių 19 mažamečių vaikų ir dviejų mokytojų gyvybes, bei išpuolio Niujorko valstijos prekybos centre, per kurį žuvo 10 juodaodžių.

Tos šaudynės padėjo sutelkti paramą pirmajam per kelis dešimtmečius svarbiam federaliniam ginklų kontrolės įstatymui.

Daugiau nei 24 tūkst. aukų

Birželio pabaigoje prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasirašė naująjį teisės aktą. Jis numato duomenų apie jaunesnius pirkėjus nuodugnesnį tikrinimą, taip pat federalinį finansavimą valstijoms, įsivedančioms įstatymus, leidžiančius teismams laikinai paimti ginklus iš asmenų, laikomų keliančiais grėsmę.

N. Cruzas šautuvą, panaudotą per 2018-ųjų išpuolį, įsigijo legaliai, nors buvo įtrauktas į vietos registrą kaip turintis psichinės sveikatos problemų.

Buvo žinoma, kad iš mokyklos dėl drausminių priežasčių pašalintas N. Cruzas itin žavėjosi šaunamaisiais ginklais. Dėl šio pomėgio jis buvo pripažintas keliančiu potencialią grėsmę bendramoksliams.

Išpuolio dieną N. Cruzas atvyko į mokyklą pavežėjimo paslaugas teikiančios bendrovės „Uber“ automobiliu ir pradėjo nesirinkdamas šaudyti. Po devynių minučių jis pasišalino iš žudynių vietos, tačiau greitai buvo netoliese sulaikytas.

Iš N. Cruzo telefone rasto vaizdo įrašo matyti, kad jis filmavo savo planus surengti išpuolį buvusioje mokykloje, kur sakė ketinantis nužudyti „mažiausiai 20 žmonių“.

Po suėmimo N. Cruzas vienam detektyvui sakė, kad girdėjo demonų balsus galvoje, raginančius jį „nusipirkti ginklų, žudyti gyvūnus ir viską naikinti“.

Kaip rodo nevyriausybinės organizacijos „Gun Violence Archive“ duomenys, nuo šių metų pradžios Jungtinėse Valstijose per incidentus, susijusius su šaunamaisiais ginklais, jau žuvo daugiau kaip 24 tūkst. žmonių. Šis skaičius apima ir daugiau kaip 13 tūkst. nusižudžiusių asmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS