Protestuotojai Honkonge nusitaikė į oro uostą | Diena.lt

PROTESTUOTOJAI HONKONGE NUSITAIKĖ Į ORO UOSTĄ

Šimtai demokratijos reikalaujančių aktyvistų sekmadienį blokavo kai kuriuos kelius į miesto oro uostą, finansiniam centrui atsigaunant po vakarykščių smurtinių susirėmimų su policija.

Į Honkongo oro uostą važinėjančių traukinių „Airport Express“ operatorė nurodė sekmadienio popietę sustabdžiusi šių traukinių eismą, o juodai apsirengę protestuotojai, kurie nuo vaizdo stebėjimo kamerų dangstosi skėčiais, pastatė barikadų prie oro uosto autobusų stoties, siekdami blokuoti pagrindinį terminalų link vedantį kelią.

Prie vieno iš tarptautinio oro uosto terminalų protestuotojai išpurškė gesintuvų, sukrovė į krūvą bagažo vežimėlių ir suformavo barikadas, be to, sudaužė vaizdo stebėjimo kameras.

Honkongo policija skelbia besirengianti „išsklaidymo operacijai“ ir feisbuke perspėjo protestuotojus „nedelsiant“ palikti oro uosto rajoną.

Skrydžių šie įvykiai kol kas nepaveikė, tačiau kai kuriuos keleivius chaotiškos scenos išgąsdino. „Noriu įeiti į oro uostą ir susirasti savo seserį, tačiau negaliu“, – sakė indonezietė Samirah (Samira).

Oro uostui taikomas teismo draudimas protestuotojams įeiti, kuris buvo paskelbtas po rugpjūtį įvykusių susirėmimų, kai teko stabdyti jo darbą. Tačiau protestuotojai jau ne kartą ignoravo įvestas teisines priemones nuo tada, kai prieš tris mėnesius kilo prieš centrinę Kinijos valdžią nukreiptas judėjimas.

Sekmadienį Honkongo valymo tarnybos šalino šeštadienio susirėmimų tarp protestuotojų ir policijos pėdsakus: rinko nuolaužas ir nuo sienų valė grafičius.

Šeštadienį Honkonge per susirėmimus protestuotojai svaidė padegamąsias bombas į vyriausybės būstinę, o policininkai prieš vieno metropoliteno traukinio keleivius panaudojo lazdas ir paprikinį purškalą.

Miesto, kurį protestai krečia beveik tris mėnesius, policija nedavė leidimo šeštadienio protestams, bet protestuotojai vis tiek išėjo į gatves. Jie provokavo policiją ir jai trukdė, bet dauguma jų atsitraukė atvykus riaušių policijai.

Sekmadienį buvo paskelbta, kad 31 žmogus dėl įvairių sužeidimų po susirėmimų atsidūrė ligoninėje. Penkių žmonių būklė yra sunki.

Lyderių areštai

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ savo tviterio paskyroje vėlų šeštadienio vakarą paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nufilmuotos ginkluotos Kinijos policijos „antiriaušinės pratybos“ šalia Honkongo esančiame Šendženo mieste.

Pekinas taip pat ėmėsi bauginimo, propagandos ir ekonominių priemonių, kad pažabotų protestų judėjimą, kurį laiko tiesioginiu iššūkiu savo valdžiai.

Penktadienį policija suėmė kelis demokratijos reikalaujančius aktyvistus ir politikus. Žmogaus teisių gynimo grupės tvirtina, kad tam buvo duotas tiesioginis Pekino įsakymas. Tačiau policija neigia, kad šie asmenys buvo suimti siekiant susilpninti savaitgaliais vykstančius gatvių protestus.

Nuo birželio pradžios dėl protestų buvo suimta daugiau nei 900 žmonių.

GALERIJA

  • Protestuotojai Honkonge nusitaikė į oro uostą
  • Protestuotojai Honkonge nusitaikė į oro uostą
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

man

atrodo kad jiems deretu kol nevelu persikraustyt i Taivani kuris kolkas nepriklausomas ir taip sustiprintu ji pati ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS