Protestuotojui už policininko užpuolimą – treji metai nelaisvės | Diena.lt

PROTESTUOTOJUI UŽ POLICININKO UŽPUOLIMĄ – TREJI METAI NELAISVĖS

Maskvos teismas antradienį vienam protestuotojui skyrė trejus metus kalėjimo už policininko užpuolimą per neseniai vykusias demonstracijas; tuo metu tyrėjai panaikino kaltinimus dėl dalyvavimo „masiniuose neramumuose“ dar penkiems aktyvistams.

Ivanas Podkopajevas, nuteistas už pipirinių dujų panaudojimą prieš policijos pareigūną per liepą Rusijos sostinėje surengtą mitingą, yra pirmasis asmuo, griežtai nubaustas nuo antivyriausybinių demonstracijų pradžios šią vasarą.

Protestuose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, reikalavusių sąžiningo balsavimo, uždraudus dalyvauti šį sekmadienį vyksiančiuose vietos valdžios rinkimuose virtinei opozicijos kandidatų.

Per demonstracijas buvo trumpam sulaikyti keli tūkstančiai žmonių, iš kurių keliolikai gresia laisvės atėmimas už įtariamą dalyvavimą masiniuose neramumuose ir policininkų užpuolimą.

Teismo sprendimas nuteisti I. Podkopajevą nieko nenustebino, nes jis pripažino savo kaltę, tačiau buvo neaišku, ar teismas pasiųs jį už grotų.

Kritikai kaltina valdžią susidorojimu su demonstrantais pasitelkiant policijos smurtą, dažnus areštus ir grasinimus griežtomis bausmėmis.

Tyrėjai antradienį vis tik nusileido kitose dviejose bylose, pranešę, kad kaltinimai dėl dalyvavimo „masiniuose neramumuose“ bus panaikinti penkiems aktyvistams, sulaikytiems per liepos 27 dieną surengtą protestą.

Rusijos tyrimų komitetas paskelbė, kad šiems asmenims, įskaitant studentą Danilą Kononą ir televizijos režisierių Dmitrijų Vasiljevą, dabar bus pareikšti švelnesni administraciniai kaltinimai.

Tyrėjai pareiškė paprašę, kad dar dviem žmonėms, įskaitant studentą Jegorą Žukovą, vietoje įkalinimo būtų skirtas namų areštas.

Naktiniai areštai

Tuo metu šalyje tęsėsi areštų banga, teisėsaugai vėlai pirmadienį trumpam sulaikius tris protestuotojų lyderius, tarp jų ir žinomą žurnalistą Ilją Azarovą bei du opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygius.

I. Azarovui, vietos deputatui ir vieno iš pagrindinių opozicijos laikraščių „Novaja gazeta“ žurnalistui, gresia iki 30 parų laisvės atėmimo, o A. Navalno sąjungininkei Liubov Sobol gali būti skirta didelė bauda.

Jiedu ir aktyvistas Nikolajus Liaskinas kaltinami nelegalių protestų organizavimu, bet buvo laikinai paleisti iki teismo.

L. Sobol ir I. Azaras turėjo stoti prieš teismą antradienį, tačiau pastarojo bylos nagrinėjimas staiga buvo atidėtas – panašu, dėl tam tikrų policininkų padarytų pažeidimų.

Opozicionieriaus suėmimas išprovokavo pasipiktinimą, policijai išvežus jį ir be priežiūros palikus namie jo metų ir aštuonių mėnesių dukrą neužrakintame bute.

I. Azaro žmona Jekaterina Kuznecova pareiškė dėl šio įvykio „netekusi žado“.

„Parėjau namo ir radau mūsų butą neužrakintą, o vaiką – ramiai miegantį savo lovoje. Vieną. Tai yra baisu“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

Po šio įvykio Maskvos vaiko teisių kontrolierius Jevgenijus Bunimovičius paragino prokurorus išnagrinėti policininkų veiksmus.

„Stalinistinė taktika“

Opozicijos politikas Konstantinas Jankauskas socialiniame tinkle „Twitter“ pasmerkė sulaikymus ir parašė: „Naktiniai areštai yra tikrų tikriausia stalinistinė taktika, prikelta XXI amžiuje“.

31-erių L. Sobol, A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo teisininkė, pareiškė, jog naujausia areštų virtinė yra „kerštas“ už Kremliaus kritikų aktyvizmą ir pastangas dalyvauti rinkimuose.

„Žmonės pasiruošę protestuoti ir toliau“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Nebijau“, – pabrėžė teisininkė, ilgiau nei mėnesį atsisakiusi maisto, protestuodama prieš sprendimą neleisti jai užsiregistruoti Maskvos parlamento rinkimams.

L. Sobol teigimu, per pastaruosius du mėnesius už aktyvizmą jai buvo skirta baudų, kurių bendra suma yra daugiau nei 900 tūkst. rublių (12,3 tūkst. eurų).

Atskirą bylą nagrinėjęs Rusijos teismas antradienį taip pat skyrė penkerių metų įkalinimo bausmę vienam tinklaraštininkui, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbusiam žinutę, kurioje buvo raginama susidoroti su teisėsaugos pareigūnų vaikais.

Tokią žinutę jis parašė, reaguodamas į policijos susidorojimą su demonstrantais.

Šios protesto akcijos ir griežtas policijos atsakas yra rimčiausi nuo 2012–2013 metais vykusių demonstracijų prieš Vladimiro Putino sugrįžimą prie Kremliaus vairo.

Per tų protestų įkarštį rugpjūtį į gatves buvo išėję apie 50–60 tūkst. žmonių, o praėjusį savaitgalį surengtose demonstracijose dalyvavo keli tūkstančiai aktyvistų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS