R. Pratasevičius: ant mano rankų yra suėmimo žymės, nes pareigūnai neturėjo su savimi antrankių | Diena.lt

R. PRATASEVIČIUS: ANT MANO RANKŲ YRA SUĖMIMO ŽYMĖS, NES PAREIGŪNAI NETURĖJO SU SAVIMI ANTRANKIŲ

Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius pirmadienį pasirodė Baltarusijos valdžios surengtoje spaudos konferencijoje ir tikino, kad jaučiasi puikiai bei prašė nebeskleisti gandų apie jo sveikatą.

„Ant mano rankų yra suėmimo žymės, nes pareigūnai neturėjo su savimi antrankių. (...) Kalbant apie mano sveikatos problemas, girdėjau daug melagienų apie savo sveikatos būklę. Turiu pasakyti, kad jaučiuosi puikiai, esu puikiai nusiteikęs“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Jis teigė neturintis jokių priekaištų, tikino, kad niekas jo neskriaudė ir nenaudojo prieš jį jėgos, todėl prašė žiniasklaidos nebeskleisti gandų.

„Prašyčiau nebeskleisti daugiau jokių gandų, nes dėl to kenčia Sofija (Sapega – BNS) ir mano tėvai, kurie yra Lenkijoje, informaciniame vakuume. Ponai, pagalvokite apie tai, kaip reaguotų jūsų motina, jeigu būtumėte tokioje situacijoje ir kažkas teigtų, kad jos sūnus buvo sumuštas, nors tai melas“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Jis teigė, kad nors pats jaučiasi gerai, jo tėvai kenčia dėl susidariusios situacijos ir jais manipuliuojama.

Lėktuvu iš Atėnų į Vilnių skridęs R. Pratasevičius, kartu su kitais įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“ platformoje „Telegram“, Minsko laikomą ekstremistiniu, taip pat jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo sulaikyti Minsko oro uoste gegužės 23 dieną.

Tinklaraštininkas tikino, kad spaudos konferencijoje dalyvauja savo valia, niekas jo nevertė to daryti ir nieko už tai nesiūlė.

„Aš nebuvau verčiamas bendradarbiauti su tyrėjais – tai mano laisvas apsisprendimas ir noras“, – kalbėjo jis.

R. Pratasevičius teigė žinantis, kad daugybė žmonių internete vadina jį išdaviku, bet tikino, jog jo sąžinė rami ir jis siekia būti naudingas savo šaliai.

Jis teigė, kad žurnalistu tapo norėdamas būti naudingas žmonėms ir todėl, be kitų darbų, prisidėjo prie „Nexta“.

„Aš nuoširdžiai tikėjau tuo, ką darėme, nes dariau tai iš įsitikinimų“, – apie protestų organizavimą kalbėjo R. Pratasevičius.

Vis dėlto jis teigė pastaruoju metu pastebėjęs „politinius žaidimus“ ir asmenines ambicijas, todėl nusivylęs opozicine veikla.

Aš nepakeičiau savo politinių pažiūrų. Galiu atvirai pasakyti, kad nebūsiu prezidento politiniu palaikytoju.

„Aš nepakeičiau savo politinių pažiūrų. Galiu atvirai pasakyti, kad nebūsiu prezidento politiniu palaikytoju. Ir viskas. Gerbiu jį kaip žmogų, kuris sugebėjo išlikti stiprus šioje sudėtingoje situacijoje, bet nesu jo palaikytojas ir neprisijungsiu prie valstybinės partijos. Tik noriu paaiškinti, kodėl bendradarbiauju su tyrimu“, – sakė jis.

Baltarusijoje sulaikytos Vilniuje studijuojančios Rusijos pilietės S. Sapegos advokatas pirmadienį pranešė, kad jai iškeltos dvi baudžiamosios bylos.

Baltarusijos valstybinė televizija jau anksčiau parodė interviu su R. Pratasevičiumi, per kurį jis kalbėjo panašius dalykus, tačiau šis interviu buvo pasmerktas Baltarusijos opozicijos ir tarptautinės bendruomenės, teigiant, kad sulaikytajam akivaizdžiai daromas spaudimas. Jo tėvai taip pat yra išreiškę nerimą, kad opozicionierius yra blogos sveikatos būklės ir prašė tarptautinės bendruomenės padėti jį išgelbėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Jonas

dar kartą įsitikinau kad Lietuvos spauda meluoja, arba nesako visko: - pareigūnai neturėjo su savimi antrankių todėl užsidėjo plastikinius užvaržtukus... apie šitą Pratasevič pasakojo, bet straipsnyje nieko neradau

zenonas išpriekulis

Lukošenko šaunuolis, išsaugojo Baltarusijos ekonomiką, o mes savąją, kurtą senelių, tėvų, pačių visą sugriovėm, leidome neprisidėjusiems išparceliuoti. Gailiuosi, kad kovojau už tokią nepriklausomybę, demokratiją - kurioje teisia jau teisėjai, kurie patys privalėtų sėdėti kaltinamųjų suoluose.

Pranas Pričkus

Jis verkia ir atgailauja dėl padarytų nusikaltimų bijo, kad neatiduotų į Luganską, va ten tikrai kalėjimas iki gyvos galvos, o mirtis ten greičiau, savi kaliniai susidoros? Todėl ir verkia, o ne dėl kankinimų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS