Rusams smarkiai atakuojant Donecko sritį, V. Zelenskis ragina atlaisvinti ribojimus smogti | Diena.lt

RUSAMS SMARKIAI ATAKUOJANT DONECKO SRITĮ, V. ZELENSKIS RAGINA ATLAISVINTI RIBOJIMUS SMOGTI

Ukrainos kariuomenės drono filmuotoje, sekmadienį paskelbtoje medžiagoje matyti, kad šalies rytuose esančiame Torecko mieste, kuriame vyksta įnirtingi mūšiai, civilinėje zonoje yra žmonių palaikų.

Pastarąsias dienas miestas karo draskomoje Donecko srityje buvo smarkiai bombarduojamas Rusijos, o Ukrainos gelbėjimo tarnybos ėmėsi intensyvesnių evakuacijos pastangų.

Vietos pareigūnai sakė, kad mieste taip pat buvo panaudotos galingos rusų valdomos aviacinės bombos, o Rusijos atakos ir toliau verčia ukrainiečius gintis palei ilgą fronto liniją.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad vien per pastarąją savaitę Rusija Ukrainoje numetė daugiau kaip 800 valdomų aviacinių bombų.

„Ukrainai reikia būtinų priemonių, kad sunaikintų šių bombų nešėjus, įskaitant Rusijos kovinius lėktuvus, kad ir kur jie būtų. Šis žingsnis yra būtinas“, – rašė jis pranešime socialiniuose tinkluose.

Tuo metu Torecko policijos pareigūnai padėjo vyresnio amžiaus gyventojams palikti namus, o vieną moterį teko iškelti iš lovos ir išnešti ant neštuvų.

Viena iš gyventojų, 48 metų Oksana Žarko, namus paliko kartu su šeimos nariais ir nešėsi katiną transportavimo bokse.

Visi patiria stresą, yra emocingi, verkia. Tai labai baisu.

„Tai siaubinga situacija, nes tris dienas negalėjome evakuotis“, – sakė ji naujienų agentūrai „The Associated Press“, vežama iš miesto policijos mikroautobusu.

„Vakar įvyko išpuolis ir mūsų namas buvo sugriautas – labai stipriai, neliko nė sienų. Visi patiria stresą, yra emocingi, verkia. Tai labai baisu“, – pasakojo moteris.

Pastarosiomis savaitėmis rusai daugiausia puola Časiv Jaro miestą, esantį toliau į šiaurę, o Ukrainos kariškiai teigia, kad jų ištekliai vis dar nepakankami. Daugiausia tai siejama su kelis mėnesius trukusia Jungtinių Valstijų karinės pagalbos pertrauka.

Ukraina vis dar stengiasi stabilizuoti padėtį fronto linijoje po to, kai balandį JAV patvirtino labai Kyjivui reikalingą karinę pagalbą.

V. Zelenskis paragino Ukrainai padedančias šalis dar labiau sušvelninti apribojimus naudoti vakarietiškus ginklus smūgiams į karinius objektus Rusijos teritorijoje.

„Reikia aiškių sprendimų, kurie padėtų apsaugoti mūsų žmones, – sakė jis. – Tolimojo nuotolio smūgiai ir moderni oro gynyba yra pagrindas sustabdyti kasdienį Rusijos terorą. Dėkoju visiems mūsų partneriams, kurie tai supranta.“

Išvakarėse Rusijos raketos pataikė į Vilniansko miestą pietinėje Zaporižios srityje, žuvo septyni civiliai, įskaitant vaikus, ir buvo sužeisti mažiausiai 38 žmonės, pranešė vietos institucijos.

Ukrainos pareigūnai paskelbė nuotraukų, kuriose matyti parke po pledais suguldyti kūnai ir gilūs krateriai pajuodusioje žemėje šalia apanglėjusių pastato liekanų.

Po išpuolio sekmadienis paskelbtas gedulo diena.

Gairės: Donecko sritis, Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS