Rusija įtraukė įtariamus kankinimų atvejus tiriančią grupę į „užsienio agentų“ sąrašą | Diena.lt

RUSIJA ĮTRAUKĖ ĮTARIAMUS KANKINIMŲ ATVEJUS TIRIANČIĄ GRUPĘ Į „UŽSIENIO AGENTŲ“ SĄRAŠĄ

Rusija penktadienį įtraukė į „užsienio agentų“ sąrašą nevyriausybinę organizaciją, tiriančią įtariamus kankinimo atvejus, tęsdama bet kokių kritikos balsų tildymo šalyje politiką.

Komitetas prieš kankinimus buvo įtrauktas į Teisingumo ministerijos internetu paskelbtą atnaujintą „užsienio agentų“ sąrašą.

„Užsienio agento“ statusas, nuo sovietmečio turintis neigiamą konotaciją, įpareigoja asmenis ir organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir žymėti visą savo medžiagą, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, antraip jiems gresia baudos. Šią priemonę Maskva plačiai naudoja prieš oponentus, žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus, kaltinamus užsiimant užsienio finansuojama politine veikla.

2000 metais įkurtas Komitetas prieš kankinimus dėjo pastangas, kad Rusijos institucijos tirtų įtariamus netinkamo saugumo tarnybų elgesio su sulaikytaisiais ir kaliniais atvejus, taip pat imtųsi priemonių tokiems pažeidimams užkardyti.

Organizacija taip pat stebėjo žmogaus teisių padėtį Čečėnijoje.

Komitetas prieš kankinimus „užsienio agentu“ jau buvo pripažintas 2015 ir 2016 metais. Grupė mėgino išvengti šios etiketės pasinaikindama ir iš naujo įsikurdama.

Nuo Maskvos karinės invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną dešimtys Rusijos intelektualiojo elito atstovų ir žurnalistų paliko savo šalį, valdžiai didinant spaudimą paskutiniams likusiems kritikuojantiems balsams ir žiniasklaidai.

Balandį Rusija paskelbė uždaranti keliolikos tarptautinių organizacijų, įskaitant žmogaus teisių grupes „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“, vietos biurus.

Gairės: užsienio agentai, karas Ukrainoje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS