Rusija žada atsakyti į ukrainiečių dronų smūgį rusų tanklaiviui | Diena.lt

RUSIJA ŽADA ATSAKYTI Į UKRAINIEČIŲ DRONŲ SMŪGĮ RUSŲ TANKLAIVIUI

  • 0

 Maskva šeštadienį pažadėjo atsakyti į ukrainiečių dronų smūgį rusų tanklaiviui Juodojoje jūroje – antrą tokią jūrinių dronų ataką per vieną dieną.

Tanklaiviui buvo smogta vėlai penktadienį, o anksčiau tą pačią dieną ukrainiečiai smogė svarbiam Rusijos uostui.

Maskva griežtai pasmerkė naujausią ukrainiečių smūgį ir pavadino jį teroristine ataka prieš civilinį laivą Kerčės sąsiauryje.

„Nėra pateisinimo tokiems barbariškiems veiksmams; jie neliks be atsako, o jų sumanytojai ir kaltininkai neišvengiamai bus nubausti“, – platformoje „Telegram“ rašė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Augant Kyjivo karinio jūrų laivyno pajėgumams, Juodoji jūra tampa vis svarbesniu mūšio lauku.

Prieš tris savaites Rusija pasitraukė iš svarbaus grūdų eksporto susitarimo, pagal kurį Ukraina Juodąja jūra į pasaulio rinkas išgabeno milijonus tonų grūdų, ir pradėjo rengti smūgius Ukrainos uostams, įskaitant Odesą.

Vienas Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) pareigūnas naujienų agentūrai AP patvirtino, kad išpuolį prieš tanklaivį, gabenusį degalus rusų kariuomenei, surengė ši tarnyba. Atakai buvo panaudotas jūrinis dronas su 450 kg trotilo, pridūrė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Tanklaiviui „Sig“ (...) pramušta skylė mašinų skyriuje netoli vaterlinijos dešiniajame borte, turbūt dėl jūrinio drono atakos“, – „Telegram“ parašė Rusijos Federalinė jūrų ir upių transporto agentūra. Nurodoma, kad niekas iš 11 įgulos narių nenukentėjo.

Konkrečiai nesakydamas, kad už smūgį atsakinga Ukraina, SBU vadovas Vasylis Maliukas tvirtino, kad tokios specialiosios operacijos vykdomos Ukrainos teritoriniuose vandenyse ir yra visiškai teisėtos. Tokie sprogimai, pasak jo, yra absoliučiai logiškas ir veiksmingas žingsnis priešo atžvilgiu.

Dėl atakos buvo trumpam sustabdytas eismas Krymo (Kerčės) tiltu, taip pat keltų reisai.

Padėti tanklaiviui, kuriam taikomos JAV sankcijos dėl degalų tiekimo Rusijos pajėgoms Sirijoje, buvo atsiųsti buksyrai, pranešė rusų naujienų agentūra TASS.

Po ankstesnio Ukrainos smūgio Rusijos Novorosijsko uostui laivyba buvo sustabdyta kelioms valandoms. Tai buvo pirmas kartas, kai šiame kare buvo smogta Rusijos komerciniam uostui. Novorosijske yra karinio jūrų laivyno bazė, kelios laivų statyklos ir naftos terminalas; uostas yra svarbus eksportui.

Kremliaus Saugumo Tarybos vadovo pavaduotojas eksprezidentas Dmitrijus Medvedevas šeštadienį „Telegram“ įraše užsiminė, kad Rusija, reaguodama į smūgius jos laivams Juodojoje jūroje, dažniau atakuos Ukrainos uostus.

„Atrodo, kad jiems neužteko smūgių Odesai, Izmajilui ir kitoms vietoms“, – rašė jis.

Gairės: Kerčės sąsiauris, rusų tanklaivis, karas Ukrinoje rusai žada atsaką, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS