Rusijoje sulaikyta „Laisvosios Europos radijui“ dirbanti JAV žurnalistė | Diena.lt

RUSIJOJE SULAIKYTA „LAISVOSIOS EUROPOS RADIJUI“ DIRBANTI JAV ŽURNALISTĖ

  • 3

Rusijos ir JAV pilietybes turinti žurnalistė, dirbanti „Laisvosios Europos radijuje/Laisvės radijuje“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), buvo sulaikyta Rusijoje ir apkaltinta neužsiregistravusi kaip užsienio agentė, trečiadienį pranešė jos darbdavys ir žiniasklaidos teisių grupė.

JAV Kongreso finansuojamos žiniasklaidos organizacijos totorių ir baškirų tarnybos redaktorė Alsu Kurmasheva (Alsu Kurmaševa) „turi būti paleista, kad galėtų tuojau pat grįžti pas savo šeimą“, pareiškime teigė RFE/RL prezidento pareigas einantis Jeffrey Gedminas (Džefris Gedminas).

„Alsu yra labai gerbiama kolegė, mylinti žmona ir atsidavusi dviejų vaikų motina“, – sakė J. Gedminas.

A. Kurmasheva yra antras JAV žurnalistas, pastaraisiais mėnesiais sulaikytas Rusijoje. Kovą šioje šalyje dėl kaltinimų šnipinėjimu buvo sulaikytas laikraščio „The Wall Street Journal“ žurnalistas Evanas Gershkovichas (Evanas Gerškovičas).

Alsu yra labai gerbiama kolegė, mylinti žmona ir atsidavusi dviejų vaikų motina.

Niujorke įsikūręs Žurnalistų gynimo komitetas (CPJ) remdamasis Rusijos valstybine žiniasklaidos priemone „Tatar-Inform“ trečiadienį vakare pranešė, kad A. Kurmasheva yra laikino sulaikymo centre.

Rusijos teisių padėties stebėjimo grupės „OVD-Info“ atstovas CPJ sakė, kad A. Kurmasheva greičiausiai netrukus bus perkelta į kardomojo kalinimo vietą.

A. Kurmasheva gyvena Čekijos sostinėje Prahoje, bet gegužės 20 dieną atvyko į Rusiją dėl neatidėliotinų šeiminių reikalų, nurodė CPJ.

Birželio 2 dieną ji buvo laikinai sulaikyta Kazanės oro uoste prieš skrydį atgal, iš jos buvo paimti JAV ir Rusijos pasai, jai buvo skirta bauda už tai, kad ji Rusijoje neužregistravo savo JAV paso, pranešė RFE/RL.

Cituodama „Tatar-Inform“, CPJ nurodė, jog A. Kurmasheva kaltinama tuo, kad praėjusiais metais „sąmoningai vykdė tikslingą karinės informacijos apie Rusijos veiklą rinkimą internetu, siekdama perduoti informaciją užsienio šaltiniams“, ir teikė tarptautinėms institucijoms alternatyvią analitinę medžiagą, kuri buvo Rusiją diskredituojančių informacinių kampanijų dalis.

RFE/RL teigimu, A. Kurmasheva rašė apie etnines mažumas Tatarstane ir Baškirijoje, ypač apie pastangas išsaugoti totorių kalbą, nors Rusijos valdžia pastaraisiais metais daro vis didesnį spaudimą totoriams.

Ji laukė, kol bus grąžinti jos pasai, bet trečiadienį buvo paskelbti nauji kaltinimai, sakė CPJ ir pridūrė, kad jei ji bus pripažinta kalta, jai gresia įkalinimas iki penkerių metų.

Organizacija teigė, kad kaltinimai kelia didelį susirūpinimą.

Rusijos pareigūnai privalo „nedelsdami ją paleisti ir panaikinti visus jai pateiktus kaltinimus“, sakė CPJ Europos ir Centrinės Azijos programos koordinatorė Gulnoza Said.

„Žurnalistika nėra nusikaltimas, o A. Kurmashevos sulaikymas yra dar vienas įrodymas, kad Rusija pasiryžusi užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą“, – pridūrė ji.

E. Gershkovicho sulaikymas

„Alsu buvo sulaikyta tik todėl, kad yra „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ darbuotoja. Tiesą sakant, dabar bet kuriam nepriklausomam žurnalistui Rusijoje gresia tas pats“, – CPJ citavo A. Kurmashevos kolegą, kuris bijodamas represijų kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

CPJ duomenimis, praėjusiais metais Tatarstano policija atliko kratas septynių RFE/RL žurnalistų namuose.

A. Kurmasheva sulaikyta praėjus septyniems mėnesiams po E. Gershkovicho sulaikymo. E. Gershkovichas tapo pirmuoju nuo sovietinių laikų Vakarų žurnalistu, įkalintu Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu.

E. Gershkovichas, „The Wall Street Journal“ ir JAV vyriausybė atmeta kaltinimus šnipinėjimu.

Rusija nėra viešai pateikusi jokių kaltinimų E. Gershkovichui įrodymų.

Anksčiau šį mėnesį Maskvos teismas atmetė jo apeliacinį skundą dėl suėmimo ir pratęsė suėmimą iki lapkričio pabaigos.

Šis amerikietis, anksčiau dirbęs naujienų agentūrai AFP, Kremliui pradėjus puolimą Ukrainoje toliau rengė reportažus iš Rusijos, nors daugelis Vakarų žurnalistų išvyko iš šalies.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Kaip žurnalistas - taip ir šnipas.

VAKARŲ v a s a l a i patys lenda į rusų tinklą,

kad daugelį metų galėtų maitintis nemokamai ir tai rodo , jog VAKARAI neturi profesionalių skalikų

faktas

Labai gerai padarė. Reikia propagandistus, karo ir tautinės nesantaikos kurstytojus iš JAV (taip pat išJAV vsalų valstybių) vyti lauk.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS