Mokykloms atveriant savo duris, Rusijoje COVID-19 atvejų skaičius viršijo milijoną | Diena.lt

MOKYKLOMS ATVERIANT SAVO DURIS, RUSIJOJE COVID-19 ATVEJŲ SKAIČIUS VIRŠIJO MILIJONĄ

Rusijoje bendras patvirtintų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičius antradienį, visos šalies moksleiviams grįžtant į mokyklas, viršijo 1 mln., pranešė šalies kovą su epidemija koordinuojantis operatyvinis štabas.

Šalyje per pastarąją parą patvirtinti 4 729 nauji COVID-19 atvejai ir mirė dar 123 užsikrėtę žmonės.

Iš Rusijos gydymo įstaigų per pastarąją parą išrašyta 6 318 pacientų. Bendras ligoninėse gydytų ir pasveikusių žmonių skaičius padidėjo iki 815 705.

Štabo pranešime nurodoma, kad 85 Rusijos regionuose patvirtinti 1 000 048 COVID-19 atvejai. Dabar Rusija užima ketvirtą vietą pasaulyje pagal užregistruotų užsikrėtimo atvejų skaičių; ją lenkia JAV, Brazilija ir Indija.

Antradienį, pirmąją naujų mokslo metų dieną, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kreipėsi į maždaug 17 mln. moksleivių ir daugiau kaip 1,5 mln. mokytojų, internetu surengęs pamoką apie Antrąjį pasaulinį karą.

Nuo antradienio savo duris vėl atidaro švietimo įstaigos visoje Europoje.

Mokslo metai prasideda praėjus beveik pusmečiui nuo mokyklas privertusio užsidaryti koronaviruso protrūkio pradžios ir nepaisant žemyne vėl gausėjančių užsikrėtimo atvejų.

Daugelis mokytojų ir tėvų nerimauja, jog mokyklų atidarymas paspartins COVID-19 infekcijos plitimą, tačiau vyriausybės vis tiek nusprendė pradėti mokslo metus vykdant kontaktinį mokymą.

V. Putinas savo ruožtu nekart sakė, kad Rusijoje COVID-19 pikas jau praėjo, o daugumą apribojimų vyriausybė panaikino dar birželį, prieš pat didžiulį Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjimą ir nacionalinį balsavimą dėl naujos konstitucijos.

Rusijos kovą su epidemija koordinuojantis operatyvinis štabas savo tinklalapyje šią savaitę pranešė, kad šalies moksleivių nebus reikalaujama dėvėti veido kaukes klasėse, valgyklose ar per pertraukas.

Tačiau į mokyklas ateinantiems moksleiviams bus matuojama temperatūra, sakė Rusijos vartotojų teisių agentūros „Rospotrebnadzor“ vadovė Ana Popova. Ji pridūrė, kad „niekas negali eiti į mokyklą, jei jaučiasi nors šiek tiek prastai“.

Tuo metu Rusijos COVID-19 protrūkio epicentru tapusioje Maskvoje veido kaukės mokytojams bus privalomos, o moksleiviams – rekomenduojamos.

Visi sostinės mokyklų darbuotojai buvo ištirti dėl koronaviruso, tvirtina pareigūnai.

Praėjusį mėnesį V. Putinas pareiškė, kad jo šalis tapo pirmąja pasaulyje, užregistravusia vakciną nuo koronaviruso, bet mokslininkai ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sako, kad dar reikia išsamių tyrimų dėl jos saugumo.

Rusijoje iš viso mirė 17 299 užsikrėtusieji – tai gana mažas skaičius palyginus su kitomis smarkiai nuo viruso nukentėjusiomis šalimis.

Kritikai reiškia abejonių dėl oficialiai skelbiamos statistikos apie mirtis nuo COVID-19 ir kaltina valdžią nurodant ne visus atvejus norint sumažinti krizės mastą.

Rusija sako, kad mažesnį santykinį viruso aukų skaičių iš dalies lemia masinis testavimas, kai išaiškinama daugiau užsikrėtusiųjų, kuriems pasireiškia tik lengvi ligos simptomai arba jų visai nebūna.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS