Rusijos Arktyje išsilieję degalai užteršė didelį gėlo vandens ežerą | Diena.lt

RUSIJOS ARKTYJE IŠSILIEJĘ DEGALAI UŽTERŠĖ DIDELĮ GĖLO VANDENS EŽERĄ

Dyzelinas, išsiliejęs Rusijos Arktyje netoli Norilsko miesto, pasiekė didelį gėlo vandens ežerą, sukeldamas pavojų laukinei gamtai, antradienį pranešė regiono gubernatorius.

„Degalai išsiliejo į Piasino ežerą. Šis įspūdingas ežeras yra maždaug 70 km ilgio, čia veisiasi žuvys ir yra nepažeista ekosistema“, – teigė Aleksandras Usas, jo komentarus paskelbė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Šiuo metu neįmanoma numatyti, kaip smarkiai tai paveiks ežero ekosistemą“, – sakė jis.

Praėjusį mėnesį iš šiluminės jėgainės, esančios už kelių kilometrų nuo Norilsko miesto, dyzelinių degalų cisternos 20 tūkst. tonų degalų išsiliejo į Ambarnajos upę. Šiluminė jėgainė priklauso Rusijos kalnakasybos konglomeratui „Norilsk Nickel“.

Įmonė praėjusią savaitę valymo darbams vykdyti pažadėjo skirti daugiau nei 10 mlrd. rublių (129 mln. eurų), o Vladimiras Putinas paskelbė nepaprastąją padėtį.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas šią savaitę pranešė, kad katastrofa nesukliudys ambicingiems Rusijos planams vykdyti Arkties plėtrą, nes šio regiono plėtra yra būtina visos šalies ekonomikos augimui.

Rusijos planai Arktyje bus vykdomi „laikantis griežčiausių aplinkosaugos ir technologijų standartų“, teigė D. Peskovas.

Pasak aukšto rango Rusijos aplinkosaugos pareigūno, vietos ekosistema nuo šios katastrofos padarinių atsigaus tik po mažiausiai dešimt metų.

Sugriuvus dyzelino cisterną prilaikiusiai konstrukcijai, į upę pateko 15 tūkst. tonų degalų, kitos 6 tūkst. tonų susigėrė į žemę.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Ten greit bus tikra katastrofa, nes viskas ant isalo pastatyta, o isalas tirpsta... Ar jie masto ten ka?

Homo sapiens

Jei dar 50 metu tokiu tempu bus niokojama gamta,musu anukam jau nebus kur gyvent

gikas

Kur sitie prikisa savo kanopas, ten katastrofos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS