Rusijos kalėjimų tarnyba: A. Navalnas „atsigavo“ po bado streiko | Diena.lt

RUSIJOS KALĖJIMŲ TARNYBA: A. NAVALNAS „ATSIGAVO“ PO BADO STREIKO

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas „atsigavo“ po praėjusį mėnesį nutraukto 24 dienų bado streiko, kurį paskelbė reikalaudamas suteikti jam tinkamą medicininę pagalbą, ketvirtadienį pareiškė Rusijos kalėjimų tarnybos vadovas.

A. Navalnas, garsiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas, atlieka pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos kolonijoje netoli Maskvos. Jis buvo nuteistas kalėti už tai, kad pažeidė ankstesnėje byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi užsienyje. A. Navalnas tvirtina, kad ta byla buvo politiškai motyvuota.

44 metų opozicionierius kovo pabaigoje paskelbė bado streiką, reikalaudamas suteikti jam tinkamą medicininę pagalbą dėl stiprių nugaros skausmų ir tirpstančių kojų.  Po 24 dienų A. Navalnas nutraukė bado streiką, kai buvo apžiūrėtas gydytojų civilinėje ligoninėje.

Pastarąjį kartą jis buvo matomas viešumoje balandžio pabaigoje, kai vaizdo ryšiu dalyvavo teismo posėdyje, kuriame buvo nagrinėjamas jo apeliacinis skundas. Tąsyk opozicionierius atrodė smarkiai sublogęs. Jis sakė per dieną suvalgantis po kelis šaukštus košės. 

Ketvirtadienį Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) direktorius Aleksandras Kalašnikovas sakė, kad A. Navalnas „daugiau ar mažiau atsigavo“. 

„Manau, jo svoris jau siekia 82 kg“, – sakė A. Kalašnikovas žurnalistams ir pridūrė, kad A. Navalnas „normaliai valgo“.

Kremliaus kritiko bendražygiai ir advokatai kol kas jokių komentarų nepateikė. Pats A. Navalnas nuo šio mėnesio pradžios nėra paskelbęs jokių pareiškimų.

Jo atstovai anksčiau sakė, kad vasarį atvykęs į koloniją A. Navalnas svėrė 93 kg, tačiau prieš paskelbiant bado streiką jo svoris jau buvo nukritęs iki 85 kilogramų. 

A. Navalno žmona Julija balandžio viduryje sakė, kad jo svoris nukrito iki 76 kilogramų.

Informacija apie A. Navalno būklę pateikta valdžiai ėmusis žingsnių uždrausti jo judėjimą.

Ateinantį mėnesį teismas spręs, ar įtraukti A. Navalno regioninių štabų tinklą ir jo įkurtą Kovos su korupcija fondą (FBK) į „teroristinių ir ekstremistinių“ organizacijų sąrašą.

Antradienį Rusijos parlamento žemieji rūmai – Valstybės Dūma – per pirmąjį svarstymą pritarė įstatymo projektui, kuriuo „ekstremistinių“ organizacijų nariams būtų uždrausta tapti įstatymų leidėjais.

Nuo sausio, kai A. Navalnas sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po sunkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga, daugumai svarbiausių opozicionieriaus bendražygių buvo skirtas namų areštas arba jie paliko šalį.

Keli iš jų viešai paskelbė paliekantys FBK, prokurorams paprašius teismo priskirti jį ekstremistinėms organizacijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

yra

prielaida kodel juo taip vakarai rupinasi ogi kad tai sionstatytinis ;;;;;;

SUSIJUSIOS NAUJIENOS