Rusijos karių artimieji pavargo nuo valdžios išsisukinėjimų – kreipėsi į V. Putiną | Diena.lt

RUSIJOS KARIŲ ARTIMIEJI PAVARGO NUO VALDŽIOS IŠSISUKINĖJIMŲ – KREIPĖSI Į V. PUTINĄ

  • 0

Daugiau nei 100 Rusijos karių šeimų kreipėsi į šalies agresorės prezidentą Vladimirą Putiną reikalaudami surasti jų sūnus, vyrus ir brolius, esančius karo zonoje Ukrainoje, rašo severreal.org.

„Reikalaujame surasti mūsų artimuosius, įtraukti juos į dingusių karo belaisvių sąrašus. Paieškos darbai nevykdomi, nes jie yra dingę be žinios. Rusijos Federacijos gynybos ministerija daugiau nei penkis mėnesius slepia informaciją apie karius, nors viskas nuolat keičiasi. Giminės turi ieškoti faktų ir patys įrodinėti, kad jų sūnus, vyras yra nelaisvėje arba mirė“, – rusų karių artimieji rašė prezidento administracijai.

Tokį kreipimąsi pasirašė 106 asmenys. Čia reikalaujama ne tik surasti Ukrainoje dingusius Rusijos karius, bet ir kiekviename Rusijos regione sukurti atsakingą instituciją, kurioje rusų karių artimiesiems būtų padedama jų ieškoti – gyvų, belaisvių, sužeistų ar žuvusių.

Štai, pavyzdžiui, Anna Danilova atvyko į Maskvą iš Samaros, norėdama susigrąžinti savo 47 metų vyrą Aleksandrą. Jie susipažino dar 2008 m., tada jis jau buvo kariškis. Paklausta apie požiūrį į tarnybą, Anna atsakė, kad „to nesupranta“, o namuose jos vyras nesakė, kas jo laukia.

Reikalaujame surasti mūsų artimuosius, įtraukti juos į dingusių karo belaisvių sąrašus.

„Sakė, kad į pratybas, į komandiruotę išvyksta. Balandžio 3 d. gavau žinutę iš Ukrainos, kad jis buvo nužudytas. Rusijos Federacijos kariškiai neturėjo nei telefonų, nei dokumentų. Iš karto paskambinau į padalinį. Sakiau, kad man pasakė, jog mano vyras mirė. Tada mane nuramino: ne, nesijaudink, jau išvažiuoja. Tačiau po keturių dienų paskambino ir teigė: sudegė šarvuotyje – nėra ką parvežti. Tuo tarpu, ukrainiečiai paskambinę teigė kitaip: išgyveno. Ir pažadėjo atsiųsti vaizdo įrašą“, – atviravo Anna.

Dar viena iš kreipimosi autorių – Petrozavodsko gyventoja Irina Čistjakova . Ji jau kelis mėnesius nesėkmingai bando surasti savo 19-metį sūnų Kirilą. Jos rankose – krūva atsakymų: vienuose rašoma, kad jis gyvas ir kariauja, kituose – kad yra Ukrainos kalinys, trečiuose – kad mirė. Kolegos Kirilą paskutinį kartą matė kovo 24-ąją.

„Birželio pradžioje žmogaus teisių komisarė Tatjana Moskalkova gavo atsakymą iš Gynybos ministerijos, kad mano sūnus – gyvas ir yra neteisėtai laikomas ukrainiečių nelaisvėje. Paskambinau į Gynybos ministeriją ir pasakiau, kad rankose turiu ombudsmenės T. Moskalkovos atsakymą. Paklausiau, kodėl mano sūnus dar neįtrauktas į karo belaisvių sąrašą. Po to man paskambino iš Gynybos ministerijos ir pasakė, kad karo belaisvio statusas nepatvirtintas“, – pasakojo jaunuolio mama.

Kirilas į kariuomenę buvo pašauktas 2021 metų spalį ir išsiųstas į Leningrado srities Lugos miestą. Vaikinas atsidūrė karinio dalinio žvalgybinėje kuopoje. Ten jis esą pasirašė sutartį, tačiau pati Irina dokumento nematė. Vasario pradžioje kariai iš Lugos buvo išsiųsti į Kurską pratyboms.

Rusijos karių artimieji kreipimęsi prašo grąžinti visus kalinius namo. Jei jie mirę, atlikti DNR tyrimus ir pasakyti, kur kariai palaidoti.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos kariai, artimieji, kreipėsi į Vladimirą Putiną
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS