Rusijos kariuomenė mėgina pralaužti ukrainiečių gynybą Donbase | Diena.lt

RUSIJOS KARIUOMENĖ MĖGINA PRALAUŽTI UKRAINIEČIŲ GYNYBĄ DONBASE

Kyjivo teigimu, Rusijos kariuomenė įnirtingai atakuoja Bachmutą – kertinį gynybos sistemos miestą Ukrainos valdomoje teritorijoje rytiniame Donbaso regione.

„Priešas puola Bachmutą; mūšiai tęsiasi“, – sakoma Ukrainos generalinio štabo pranešime apie padėtį šeštadienio rytą. Ankstesnę dieną prorusiški separatistai tvirtino, kad kautynės vyksta jau miesto teritorijoje. Abiejų šalių teiginių neįmanoma nepriklausomai patikrinti.

Liepos pradžioje Rusijai užėmus Luhansko sritį, jos pastangos Rytų Ukrainoje sutelktos į kaimyninę Donecko sritį. Luhanskas ir Doneckas sudaro Donbasą, daugiausia rusakalbių gyvenamą teritoriją, jau kelis mėnesius esančią Maskvos karo tikslų dėmesio centre.

Pastarosiomis savaitėmis įsibrovėliai iš Rusijos žingsnis po žingsnio sugebėjo atstumti Ukrainos gynėjus. Dabar jie kontroliuoja 60 proc. Donecko teritorijos. Ukrainos kariuomenės štabas Donbaso regione įsikūręs Slovjansko ir Kramatorsko miestų rajone, ten prieš karą gyveno apie pusė milijono žmonių. Iš rytų šią teritoriją saugo Siversko-Soledaro-Bachmuto gynybos linija. Dabar ji kai kuriose vietose svyruoja. Rusijos kariuomenė jau priartėjo prie Siversko ir Soledaro. Vis dėlto aršiausios kovos šiuo metu vyksta aplink Bachmuto eismo mazgą, kurį rusai apšaudo iš artilerijos ir tankų.

164-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Mūšiai tęsiasi ir prie pat buvusios regiono sostinės Donecko, nuo 2014 m. jis yra prorusiškų separatistų rankose. Maskvai lojalios pajėgos mėgina atstumti ukrainiečius toliau. Į šiaurę nuo Donecko esančio nedidelio Avdijivkos miestelio rajone būta kelių mėginimų surengti atakas, bet jos buvo atremtos, pranešė Ukrainos generalinis štabas. Didelės regiono dalys apšaudomos iš artilerijos.

Tačiau šalies pietuose iniciatyvą perima ukrainiečiai. Ten Rusijos kariuomenė telkia savo pozicijų okupuotose teritorijose gynybą, sakoma padėtį apžvelgiančiame pranešime. Ukrainos kariuomenės pietinė vadavietė anksčiau pranešė, kad Chersono regione sunaikinti mažiausiai šeši Rusijos ginklų ir amunicijos sandėliai bei du vadovavimo štabai.

Gairės: karas Ukrainoje, gynybinė linija, Donbasas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS