Rusijos kritikas A. Navalnas teigia, kad kalėjime jam nesuteikiama medicininė pagalba | Diena.lt

RUSIJOS KRITIKAS A. NAVALNAS TEIGIA, KAD KALĖJIME JAM NESUTEIKIAMA MEDICININĖ PAGALBA

Įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas trečiadienį pareiškė, kad kalėjimo pareigūnai, jam susirgus, neleido gydytis ligoninėje, o jo teisininkų komanda tai pavadino klastingu bandymu jį nužudyti.

Žymiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino oponentas sakė, kad jam pasireiškė gripo simptomai, įskaitant karščiavimą, tačiau jis buvo laikomas karceryje griežto režimo kalėjime už Maskvos.

Trečiadienį vykusiame teismo posėdyje vyras paprašė jį atidėti dėl ligos.

„Manęs nelaiko ligoninėje, nors aš to prašiau“, – per posėdį A. Navalną citavo jo komanda ir pridūrė, kad kalėjimo pareigūnai taip pat atsisakė suteikti būtiniausių vaistų.

A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš naujienų agentūrai AFP sakė, kad teisėjai leido atidėti bylos nagrinėjimą.

Pastaruosius dvejus metus 46 metų vyras yra laikomas už Vladimiro miesto, esančio maždaug už 230 km į rytus nuo Maskvos, ribų po to, kai buvo nuteistas už turto pasisavinimą – vieną iš kelių nuosprendžių, kuriuos A. Navalnas pasmerkė kaip bandymą jį nutildyti.

Teisininko išsilavinimą turintis opozicijos veikėjas yra pateikęs kelis ieškinius prieš įkalinimo įstaigos pareigūnus, teigdamas, kad jie pažeidė jo konstitucines teises.

Anksčiau šią savaitę A. Navalnas pareiškė, kad gyvena vienoje kameroje su gripu sergančiu vyru, ir apkaltino pareigūnus, kad šie naudojo šį kalinį kaip „biologinį ginklą“ jam užkrėsti.

Pasak A. Navalno, valdžios institucijos į netoliese esančią kamerą taip pat patalpino „psichiškai nesveiką asmenį“, kuris „naktimis rėkdavo“.

Jo žmona Julija Navalnaja apkaltino kalėjimo IK-6 darbuotojus jos vyrą „kankinus“.

„Ar jūs žmonės?“ – rašė ji „Instagram“ tinkle.

A. Navalno komanda teigė, kad Kremlius norėjo, jog jo priešininkas kalėjime mirtų.

„Putinas vis dar bando nužudyti Navalną, tačiau tyliau ir lėčiau, palyginti su apnuodijimu „Novičiok“, – „Telegram" platformoje pareiškė ji.

2020 metais kelionės į Sibirą metu A. Navalnas buvo apnuodytas sovietų gamybos nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Jis vos liko gyvas ir apkaltino V. Putiną prisidėjus prie išpuolio.

Šimtai Rusijos gydytojų atvirame laiške paragino valdžios institucijas nustoti „kankinti“ A. Navalną ir suteikti jam tinkamą priežiūrą.

„Federalinės bausmių vykdymo tarnybos atstovų atsisakymas išduoti Aleksejui būtinus vaistus kelia tiesioginę grėsmę Rusijos piliečio Aleksejaus Navalno gyvybei“, – sakoma laiške.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as (Nedas Praisas) trečiadienį tviteryje išreiškė solidarumą su gydytojais.

„Mes pritariame daugiau nei 170 Rusijos gydytojų, kurie ragina nutraukti netinkamą elgesį su Navalnu ir suteikti visą reikiamą medicininę pagalbą, susirūpinimui“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Išvada

Tikriausiai jam mergų sekmadienį neatvedė....

Xxx

Esi kalinys ,tai ko nori.Laisveje žmonės negauna medicinos pagalbos , miršta kelyje

TĖVYNĖS IŠDAVIKE

Gal dar norėtum, kad kavos į lovą atneštų? Džiaukis, kad prie sienos nepastatė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS