Rusijos milijardierius R. Abramovičius dalyvauja Ukrainos taikos derybose | Diena.lt

RUSIJOS MILIJARDIERIUS R. ABRAMOVIČIUS DALYVAUJA UKRAINOS TAIKOS DERYBOSE

Rusijos milijardierius Romanas Abramovičius prisijungė prie Rusijos ir Ukrainos akis į akį derybų Stambule, dpa sakė Turkijos prezidentūros pareigūnas.

„Chelsea“ futbolo klubo savininkas, kuriam taikomos Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos sankcijos kaip dalis Vakarų atsako į Rusijos invaziją į Ukrainą, į renginio vietą atvyko su Rusijos delegacija, sakė pareigūnas.

Kremlius: R. Abramovičius nebuvo apnuodytas

Kremlius antradienį paneigė pranešimą, kad R. Abramovičius buvo apnuodytas dalyvaudamas taikos derybose dėl karo Ukrainoje, bet patvirtino, kad jis veikia kaip tarpininkas.

„Tai informacinio sabotažo, informacinio karo dalis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Savaime suprantama, kad šie pranešimai neatitinka tikrovės“, – pridūrė jis.

Anksčiau su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis patvirtino pranešimą naujienų agentūrai AFP. Jis pareiškė: „Deja, tai, apie ką pranešė „Wall Street Journal“, įvyko.“

Po susitikimo Ukrainos sostinėje R. Abramovičiui ir mažiausiai dviem aukšto rango Ukrainos derybininkams pasireiškė tokie simptomai kaip paraudusios, skausmingai ašarojančios akys, taip pat besilupanti veido ir rankų oda, teigė amerikiečių laikraščio cituojami šaltiniai.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas incidento nepatvirtino ir patarė sekti „tik oficialią informaciją“.

Pasak D. Peskovo, milijardierius verslininkas, kuris kartu su kitais oligarchais yra įtrauktas į Vakarų sankcijų sąrašus, dalyvauja antradienį Stambule surengtose derybose.

Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad R. Abramovičius antradienio rytą prieš prasidedant deryboms kalbėjosi su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu).

Anot D. Peskovo, R. Abramovičius „nėra oficialus [Rusijos] delegacijos narys“ derybose, bet „prisideda užtikrinant tam tikrus Rusijos ir Ukrainos pusių kontaktus“.

Šiam vaidmeniui atlikti reikalingas abiejų šalių pritarimas, pažymėjo Kremliaus atstovas ir pridūrė: „Abramovičiaus atveju pritarimas yra.“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad jo vyriausybė sulaukė pagalbos pasiūlymų iš Rusijos verslininkų, įskaitant R. Abramovičių. Šis oligarchas turi senų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir yra „Chelsea“ futbolo klubo savininkas, bet šiuo metu siekia jį parduoti.

V. Zelenskis žurnalistams sakė, kad tie verslininkai teigė norintys „kažką padaryti“ ir „kažkaip padėti“ deeskaluoti Rusijos karinį puolimą Ukrainoje, per kurį žuvo jau tūkstančiai žmonių.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos ir Ukrainos derybos, Romanas Abramovičius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS