Rusijos opozicija apie teroristų ataką Maskvoje: Kremlius sąmoningai leido šiam išpuoliui įvykti | Diena.lt

RUSIJOS OPOZICIJA APIE TERORISTŲ ATAKĄ MASKVOJE: KREMLIUS SĄMONINGAI LEIDO ŠIAM IŠPUOLIUI ĮVYKTI

  • 3

Po penktadienio išpuolio Maskvos koncertų salėje Rusijos teisėsauga toliau sukasi greitai. Ne tik spėjo surasti įtariamus teroristus, kankinimais išgauti prisipažinimus, bet ir atvesti į teismą.

„Artimiausiu metu tyrėjai imsis veiksmų, kad keturiems įtariamiesiems būtų paskirta kardomoji priemonė – suėmimas. Tęsiamas aukų kūnų atpažinimas. Šiuo metu teroro akto vietoje rasti 137 žmonių, iš kurių trys yra vaikai, kūnai. Iki šiol identifikuoti 62 kūnai. Siekiant nustatyti kitų aukų tapatybę, atliekami genetiniai tyrimai“, – kalbėjo Rusijos tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

Visus įtariamuosius teismas leido suimti dviem mėnesiams. Jiems gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Tiesa, neaišku, ar visi įtariami teroristai sulauks ir galutinio teismo verdikto.

Mat, iš jų išvaizdos matyti, kaip jie buvo mušami, kankinami – veidai sutinę, matyti mėlynės. Vieno iš vyrų ausį toliau slepia bintas, skelbta, kad ji buvo nupjauta.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kitas įtariamasis atrodo dar blogiau. Atvežtas neįgaliojo vežimėlyje į aplinką jis nereagavo. Iš viso Rusijos teisėsauga pranešė sulaikiusi vienuolika su išpuoliu susijusių žmonių.

Visi keturi į teismą atvesti įtariamieji, esą, Tadžikistano piliečiai. Su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu telefonu kalbėjęs Tadžikistano prezidentas pareiškė, kad teroristai tautybės neturi.

Savo vaizdo įrašą paskelbė ir „Islamo valstybės“ ekstremistų grupuotė. Teigiama, kad čia užfiksuota išpuolio pradžia.

Mes taip pat gyvename su šia netektimi, turime gyventi. Turime gyventi toliau.

Nusikaltėliai nuolat šaudo, ant žemės matyti gulintys jau negyvi žmonės. Teroristų balsai pakeisti. Kaip skelbiama, arabiškai vienas iš jų pasakė: „Žudyk juos ir nepasigailėk“, kitas, esą, pareiškė: „Netikintieji bus nugalėti, Dievo valia. Dievas yra didis“.

„Taukštelėjimas, pauzė, taukštelėjimas, pauzė. Garsas buvo labai panašus, lyg kažkur tolumoje būtų šaudomi fejerverkai. Paskui pasigirdo šūviai ir garsas darėsi vis stipresnis, vis arčiau, arčiau ir arčiau salės“, – pasakojo išpuolio liudininkė Marija.

Tuo metu eiliniai rusai toliau pagerbia išpuolio aukas.

„Neseniai netekome dukters ir labai jaučiu skausmą tų tėvų, kurie per šią tragediją neteko savo vaikų. Linkiu jiems būti stipriems, kantriems, Dievas padės! Mes taip pat gyvename su šia netektimi, turime gyventi. Turime gyventi toliau“, – sakė moteris.

Nors atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“, Kremlius ir jo propagandistai jį susiejo su Ukraina. Kyjivas bet kokias sąsajas neigia.

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad dar prieš incidentą perdavė Rusijai žvalgybinę informaciją apie galimą islamistų grupuotės išpuolį.

Rusijos opozicija įtaria, kad V. Putinas sąmoningai nusikaltimo iš anksto neužkirto, kad galėtų mesti šešėlį ant Ukrainos, o vėliau skelbti naują mobilizacijos bangą.

„V. Putinas buvo įspėtas, kad tai įvyks koncerto metu ir nebuvo imtasi jokių saugumo priemonių. Priešingai, dabar yra daugybė priežasčių manyti, kad saugumas buvo netgi sumažintas. Aš asmeniškai ne kartą buvau toje koncertų salėje, labai gerai prisimenu apsaugos sistemą prie įėjimo. Liudininkai teigia, kad jokių saugumo priemonių, įskaitant apsaugos darbuotojus, nebuvo. Taigi, panašu, kad Kremlius žinojo, jog tai įvyks ir sąmoningai leido šiam teroristiniam išpuoliui įvykti“, – šnekėjo Rusijos opozicijos lyderis Ilja Ponomarev.

Maskvos koncertų salėje – didžiulis išpuolis

Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Tuos opozicionierius reikia visus i Sibirą, kaip Navalną. Ten jų vieta.

Anonimas

juk reikia naikint ruskius kažkaip.

chutin puilo

Viskas pagal planą ir grafiką... :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS