Rytų Indoneziją supurtė žemės drebėjimas: žuvo mažiausiai keturi žmonės | Diena.lt

RYTŲ INDONEZIJĄ SUPURTĖ ŽEMĖS DREBĖJIMAS: ŽUVO MAŽIAUSIAI KETURI ŽMONĖS

Stipriam 6,5 balo žemės drebėjimui ketvirtadienį supurčius atokias Molukų salas Indonezijos rytinėje dalyje žuvo mažiausiai keturi žmonės, taip pat buvo sugriauta namų ir nuslinko žemės nuošliaužų.

Drebėjimo, įvykusio 8 val. 46 min. vietos (2 val. 46 min. Lietuvos) laiku, židinys buvo 29 km gylyje, o epicentras – maždaug už 37 km į šiaurės rytus nuo Ambono miesto Molukų provincijoje, informavo JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Vietos paieškų ir gelbėjimo agentūros atstovas sakė, kad du žmones užmušė užgriuvusios nuolaužos, dar vienas buvo palaidotas žemės nuošliaužos. Pasak jo, dar viena moteris užsimušė, kai pargriuvo važiuodama motociklu, mėgindama pasiekti aukštesnę vietą dėl galimo cunamio.

Apie 400 tūkst. gyventojų turinčiame Ambone žmonės stengėsi pagelbėti sužeistiesiems sukruvintais drabužiais. Paskelbtose nuotraukose matyti apgriauti namai ir ant žemės riogsančios nuolaužos, bet žalos mastas kol kas neaiškus.

Dalis pacientų taip pat išbėgo iš vietos ligoninės, tad pareigūnai šalia pastato įkūrė improvizuotą evakuacijos centrą, sakė vienas pareigūnas.

„Poveikis buvo juntamas visame Ambone ir jo apylinkėse“, – sakė Indonezijos meteorologijos, klimatologijos ir geofizikos agentūros (BMKG) žemės drebėjimų ir cunamių skyriaus vedėjas Rahmatas Triyono (Rahmatas Trijonas).

„Daug žmonių pažadino kratymas... Atrodė, tarsi pro šalį važiuotų sunkvežimis“, – pridūrė jis.

Po pirmojo smūgio buvo užfiksuota daugiau kaip 20 pakartotinių, įskaitant vieną, kurio stiprumas siekė 5,6 balo, nurodė R. Triyono.

„Miegojau su savo šeima, kai staiga namą pradėjo kratyti, – pasakojo vienas naujienų agentūros AFP reporteris Ambone. – Drebėjimas buvo tikrai stiprus. Išbėgome iš savo namo; pamačiau, kad kaimynai taip pat bėga. Visus buvo apėmusi panika.“

Pirminiuose pranešimuose sakoma, kad drebėjimo epicentras buvo sausumoje, bet vėlesnė analizė parodė, kad jis buvo priekrantėje, todėl labiau tikėtina, kad buvo padaryta žalos, nurodė Indonezijos nacionalinė nelaimių padarinių mažinimo agentūra.

Vietos krizių agentūros vadovas Oralis Semas Wilaras (Oralis Semas Vilaras) paragino žmones išlikti ramius.

„Kai kuriose vietose žmonės supanikavo ir pradėjo evakuotis, bet mes jiems stengiamės pasakyti, kad nėra jokio reikalo panikuoti, nes cunamių grėsmės nėra, – jis sakė AFP. – Vis dar tikriname dėl žalos ir kokių nors nukentėjusiųjų.“

Šis Pietryčių Azijos salų valstybė itin dažnai nukenčia nuo gaivalinių nelaimių. Indonezija priklauso Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ – zonai, kur susiduria tektoninės plokštės, pasižyminčiai aktyvia seismine ir vulkanine veikla.

Rugpjūtį penki žmonės žuvo ir dar keletas buvo sužeisti per stiprų žemės drebėjimą, įvykusį netoli tankiai apgyventos Javos salos krantų.

Praeitais metais per 7,5 balo žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį Palu mieste Sulavesio saloje žuvo arba dingo daugiau kaip 4,3 tūkst. žmonių.

2004 metų gruodį katastrofinis 9,1 balo žemės drebėjimas, įvykęs prie Sumatros salos krantų, sukėlė didelį cunamį, regione nusinešusį apie 220 tūkst. žmonių gyvybių. Tąsyk Indonezijoje žuvo apie 170 tūkst. žmonių.

GALERIJA

  • Rytų Indoneziją supurtė žemės drebėjimas: žuvo mažiausiai keturi žmonės
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai bobos

tegu užsisuka galva dar dviem skarom ir nieko nematys. O jei nieko nematys reiškia viskas gerai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS