Šaudynės Naujosios Zelandijos mečetėse sukėlė pasibaisėjimą: šalys reiškia užuojautą | Diena.lt

ŠAUDYNĖS NAUJOSIOS ZELANDIJOS MEČETĖSE SUKĖLĖ PASIBAISĖJIMĄ: ŠALYS REIŠKIA UŽUOJAUTĄ

  • 5

Naujojoje Zelandijoje penktadienį surengtas išpuolis prieš dvi mečetes, nusinešęs mažiausiai 49 žmonių gyvybes, sukėlė siaubą, pasibjaurėjimą ir sielvartą visame pasaulyje.

Vienas iš užpuolikų – kaip manoma, ekstremistas iš Australijos – šios pražūtingos atakos vaizdą veikiausiai tiesiogiai transliavo.

„Aišku, kad tai dabar tegali būti apibūdinta kaip teroristinė ataka“, – sakė premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern), kalbėdama apie „vieną tamsiausių dienų Naujajai Zelandijai“.

Žemiau apžvelgiami kai kurie pasaulio lyderių atsiliepimai apie šį išpuolį.

Turkija: musulmonai tapo masinio žudymo taikiniu

„Įvykus šiai atakai priešiškumas musulmonams, kurį pasaulis kurį laiką pasyviai stebėjo ir netgi skatino, peržengė asmenų persekiojimo ribas ir pasiekė masinio žudymo lygį“, – pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

„Jeigu dabar pat nebus imtasi priemonių, po šios nelaimės sulauksime žinių apie kitas“, – pridūrė jis.

Rusija: žiauri, ciniška ataka

„Išpuolis prieš taikius gyventojus, susirinkusius melstis, sukrečia savo žiaurumu ir cinizmu. Tikiuosi, kad visi, prisidėję prie šio nusikaltimo, sulauks pelnytos bausmės“, – J. Ardern adresuotoje telegramoje rašo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Visiškai baisingas įvykis. Maskvoje reiškiamas solidarumas su Naujosios Zelandijos žmonėmis šios tragedijos akivaizdoje“, – žurnalistams sakė V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

ES: šiurpi žinia

„Šiurpi žinia iš Naujosios Zelandijos, (gauta) praeitą naktį, – parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas. – Ši žiauri ataka... niekuomet nesumažins tolerancijos ir padorumo, kuriuo garsėja Naujoji Zelandija.“

Britanija: „Šlykštus smurto aktas“

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pareiškė užuojautą „po šiurpos teroristinės atakos Kraistčerče. Mano mintys – su visais, paveiktais šio šlykštaus smurto akto.“

Vokietija: žiaurūs nusikaltimai

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) sakė, kad jo šalis yra „smarkiai paveikta žiaurių nusikaltimų Kraistčerče“.

Ispanija: fanatikai nori sugriauti visuomenę

Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) sakė mintimis esąs su aukomis, jų artimaisiais ir Naujosios Zelandijos vyriausybe po „fanatikų ir ekstremistų, norinčių sugriauti mūsų visuomenes“, atakos.

Norvegija: ataka atgaivino skausmingus prisiminimus

Norvegijos ministrė pirmininkė Erna Solberg (Erna Sulberg) pareiškė, kad išpuolis Kraistčerče atgaivino skausmingus prisiminimus apie 2011 metais ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) surengtas žudynes, per kurias žuvo 77 žmonės.

„Aišku, tai labai liūdna. Tai atgaivina mūsų pačių liepos 22-osios – sunkiausio momento Norvegijoje per pokario laikotarpį – skausmingus prisiminimus“, – premjerė sakė televizijai TV2.

„Tai rodo, kad ekstremizmas daugelyje vietų tebeklesti, – pridūrė E. Solberg. – Be to, tai perspėjimas, kad kova su visų pavidalų ekstremizmu turi būti aukštai darbotvarkėje.“

Vatikanas: popiežius reiškia solidarumą

Popiežius Pranciškus išreiškė „nuoširdų solidarumą visiems Naujosios Zelandijos gyventojams, ypač musulmonų bendruomenei“.

Popiežių „giliai nuliūdino žinia apie sužeistuosius ir žuvusiuosius per beprasmiškus smurto aktus“, telegramoje pareiškė Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas).

JAV: „siaubingos žudynės“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasmerkė „siaubingas žudynes“ Naujojoje Zelandijoje.

„Mano šilčiausia užuojauta ir geriausi linkėjimai Naujosios Zelandijos žmonėms po siaubingų žudynių mečetėse. 49 nekalti žmonės beprasmiškai mirė, o dar daugybė – sunkiai sužeisti, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas. – JAV palaiko Naująją Zelandiją viskuo, kuo galime. Telaimina visus Dievas!“

Kiek anksčiau jo atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) pareiškė: „Solidarizuojamės su Naujosios Zelandijos žmonėmis ir jų vyriausybe prieš šį žiaurų neapykantos aktą.“

Lietuva: brutalus ir niekaip nepateisinamas smurtas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė smerkianti „šį brutalų ir niekaip nepateisinamą smurtą“ ir reiškia paramą visiems Naujosios Zelandijos gyventojams.

Savo ir Lietuvos žmonių vardu šalies vadovė palinkėjo stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms bei artimiesiems, sveikatos sužeistiesiems, vienybės ir susitelkimo Naujajai Zelandijai šią sunkią akimirką.

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat pabrėžia, kad „protu nesuvokiamas, nepaaiškinamas brutalaus smurto protrūkis prieš paprastus ir nekaltus žmones negali būti niekaip pateisinamas“. Jis taip pat reiškia užuojautą aukų artimiesiems bei linki gijimo sužeistiesiems, taip pat „vienybės bei susitelkimo visai Naujosios Zelandijos tautai“.

„Nekaltųjų kraujas negali būti liejamas tenkinant kažkieno ambicijas. Tai smerktina ir nežmoniška“, – užuojautoje sako Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kristina

Nemačiau, kad tiek užuojautos išreikštų europiečių šeimoms nukentėjusioms nuo musulmonų

...

Mosado pėdsakas neaptiktas?..

alah

turbut nera blogis,blogis juo tikintys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS