Sent Vinsento salos gyventojams baimės įvarė galingai išsiveržęs ugnikalnis | Diena.lt

SENT VINSENTO SALOS GYVENTOJAMS BAIMĖS ĮVARĖ GALINGAI IŠSIVERŽĘS UGNIKALNIS

Karibų rytinėje Sent Vinsento saloje penktadienį lijo pelenais ir lapiliais, galingai išsiveržus dešimtmečius snaudusiam ugnikalniui, privertusio tūkstančius išsigandusių gyventojų trauktis į saugias vietas.

Per anksti penktadienį pirminį sprogstamąjį išsiveržimą virš Sufriero, aukščiausio Sent Vinsento ir Grenadinų kalno, iškilo 6 km aukščio įkaitusių pelenų ir dūmų stulpas, pranešė vietos nelaimių padarinių valdymo agentūra.

Antras, silpnesnis išsiveržimas įvyko penktadienio popietė, kalnui išspjovus 4 km aukščio pelenų debesį, nurodė Vest Indijos universiteto Seismologijos tyrimų centras.

„Žmonių evakuacija iš raudonosios ir oranžinės zonų į saugias vietas tęsiasi didžiausia sparta. Smarkus pelenų lietus šį procesą kiek pristabdė, nes matomumas – labai blogas“, – sakoma Nacionalinės nelaimių padarinių valdymo organizacijos pranešime.

1 234 metrų aukščio Sufrieras, kurio pavadinimas prancūzų kalba reiškia „sieros kasykla“, paskutinį kartą buvo išsiveržęs 1979 metais. Didžiausias sprogstamasis jo išsiveržimas įvyko 1902 metais ir nusinešė per tūkstantį žmonių gyvybių.

Ugnikalnis prieš išsiverždamas grumėjo kelis mėnesius.

Dabar išsiveržimas tikriausiai tęsis kelias dienas ar savaites, nurodė Trinidade ir Tobage įsikūrusio Vest Indijos universiteto mokslininkai.

„Kai įvyksta vienas sprogstamasis išsiveržimas, gali pasitaikyti ir kitų“, – sakoma Seismologijos tyrimų centro „Twitter“ žinutėje.

Gelbėjimo agentūra perspėjo, kad kartu su lietaus lašais krintantys pelenai gali sukietėti ir kelti pavojų žmonių gyvybėms.

Nurodymas evakuotis

Premjeras Ralphas Gonsalvesas (Ralfas Gonsalvesas) vėlai ketvirtadienį nurodė evakuotis iš pavojingiausios – raudonosios – zonos, kurioje gyvena apie 16 tūkst. žmonių.

„Asmenims, gyvenantiems „raudonosiose zonose“, primygtinai patariame susidėti kažkiek asmeninių daiktų, pasirūpinti savo namų ir gyvūnų saugumu bei būti pasiruošusiems būti nedelsiant evakuotiems“, – sakoma po išsiveržimo paskelbtame policijos pranešime.

Jaučiu ir girdžiu grumėjimą čia, saugioje žaliojoje zonoje. Matome didžiulį dūmų kamuolį. Stengiamės išlikti kiek įmanoma ramūs ir meldžiamės.

29 km ilgio Sent Vinsento saloje, kuri yra didžiausia šioje salų valstybėje, gyvenantis Zenas Punnettas (Zenas Panetas) pasakojo, kad ketvirtadienį vakare gautas nurodymas evakuotis sukėlė paniką, bet padėtis penktadienį buvo ramesnė.

„Jaučiu ir girdžiu grumėjimą čia, saugioje žaliojoje zonoje. Matome didžiulį dūmų kamuolį. Stengiamės išlikti kiek įmanoma ramūs ir meldžiamės“, – penktadienį sakė Z. Punnettas.

Iki ankstyvos penktadienio popietės dauguma žmonių iš raudonosios zonos jau buvo perkelti į saugias vietas, sakoma Karibų gaivalinių nelaimių krizių valdymo agentūros pranešime.

Kruizinių kelionių bendrovės „Royal Caribbean International“ ir „Celebrity Cruises“ pranešė siunčiančios savo du laivus, turinčius padėti evakuoti žmones.

„Pametę galvas iš baimės“

R. Gonsalvesas sakė, kad atplaukia dar du bendrovės „Carnival“ kruiziniai laivai.

Evakuojami žmonės bus perkelti į kitas vietas San Vinsente ir Grenadinuose arba kitas Karibų teritorijas, pasisiūliusias suteikti pagalbą, pavyzdžiui, Barbadosą ir Sen Lusiją, nurodė vietos žiniasklaida.

Antigvos ir Barbudos Nacionalinio nelaimių padarinių mažinimo tarnybų biuro direktorius Philmore'as Mullinas (Filmoras Malinas) sakė naujienų agentūrai AFP, kad šalis yra pasiruošusi priimti evakuojamųjų iš Sent Vinsento.

„Tiksliai žinau, kad jie bus pametę galvas iš baimės. Klausimas, kas nutiks, kai jie persikels? Ugnikalniai nepasakoja, ką jie yra sumanę“, – kalbėjo Ph. Mullinas.

„Jeigu jis toliau veršis ilgą laiką, jiems [evakuotiems žmonėms] tai iš pagrindų pakeisti gyvenimą. Ir, priklausomai nuo išsiveržimo pobūdžio, jie gali neturėti galimybės sugrįžti namo ne vienus metus“, – pridūrė jis.

Sent Vinsento ir Grenadinų karališkoji policija (RSVGPF) savo pranešime, kurį citavo vietos žiniasklaida, nurodė, kad visiems pareigūnams buvo įsakyta nedelsiant prisistatyti į tarnybą.

„Visi [RSVGPF] nariai ir pagalbiniai darbuotojai, kurie šiuo metu atostogauja, informuojami, kad visos jų atostogos nedelsiant atšaukiamos“, – sakoma pranešime.

Vietos naujienų portalas „Searchlight“ pranešė, kad vienoje salos pusėje gaudė sirenos, o kitoje susidarė didelės eismo spūstys, žmonėms stengiantis išvykti iš nesaugios zonos.

GALERIJA

  • Sent Vinsento salos gyventojams baimės įvarė galingai išsiveržęs ugnikalnis
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS