Šešios sporto komandos, žuvusios per lėktuvų katastrofas | Diena.lt

ŠEŠIOS SPORTO KOMANDOS, ŽUVUSIOS PER LĖKTUVŲ KATASTROFAS

  • 0

Brazilų futbolo komandos „Chapecoense Real“ lėktuvo katastrofa Kolumbijoje, per kurią žuvo 75 žmonės, yra toli gražu ne pirma tokia tragedija, ištikusi sporto pasaulį.

Toliau pateikiame trumpą informaciją apie kitas šešias tokio pobūdžio katastrofas.

Italijos „Grande Torino“, 1949-ieji

1949 metų gegužės 4 dieną grįždamas iš Portugalijos sudužo garsaus Italijos futbolo klubo „ Grande Torino“ lėktuvas ir žuvo visi juo skridę keleiviai bei įgulos nariai – 31 žmogus. Į Turino gatves atsisveikinti su savo didvyriais buvo išėję milijonas žmonių. „Grande Torino“ buvo penkis kartus iš eilės tapęs Italijos čempionu.

Ši lėktuvo katastrofa sudavė triuškinamą smūgį Italijos nacionalinei rinktinei, nes „Torino“ žaidėjai sudarė jos branduolį.

Anglijos „Manchester United“, 1958-ieji

Dukart Anglijos čempionai pergale Belgrade buvo ką tik pasiekę Europos čempionato pusfinalį, bet 1958 metų vasario 6 dieną jų lėktuvas po sustojimo Miunchene pasipildyti degalų sudužo per pūgą.

Žuvo aštuoni „Basbio vaikėzai“ (Busby Babes), taip vadinti pagal vadybininko Matto Busby (Mato Basbio) pavardę, tarp jų – žvaigždė Duncanas Edwardsas (Dankanas Edvardsas), ir trys klubo darbuotojai. Iš viso katastrofa nusinešė 23 žmonių gyvybes.

Pats M.Busby dukart gavo paskutinį patepimą, bet netikėtai pasveiko ir po 10 metų į Europos čempionato šlovę nuvedė naują „vaikėzų“ komandą.

JAV dailiojo čiuožimo komanda, 1961-ieji

Visa 18 narių JAV dailiojo čiuožimo komanda žuvo jų lėktuvui 1961 metų vasario 15 dieną sudužus Belgijoje, pakeliui į pasaulio čempionatą buvusioje Čekoslovakijoje. Tarp aukų buvo trys vienos čiuožėjų šeimos nariai: 16-metė JAV moterų čempionė Laurence Owen (Lorens Ouven), jos 20 metų sesuo Maribel ir jų motina bei trenerė Maribel Vinson-Owen (Maribel Vinson-Ouven), olimpinio bronzos medalio savininkė.

Urugvajaus regbio komanda, 1972-ieji

Anduose įvykusi lėktuvo katastrofa virto nepaprasta išlikimo istorija. 40 Urugvajaus regbio klubo „Old Christians“ narių 1972 metų spalio 13-ąją su giminaičiais skrido į Čilę, bet jų lėktuvas nukrito atokiame kalnų rajone. 18 žmonių žuvo iš karto, o dar 11 mirė vėliau, daugelis – dėl nuolaužas užpylusios lavinos. Du išgyvenusieji 10 dienų ėjo iki vieno Čilės kaimo pakviesti pagalbos ir 16 žmonių buvo išgelbėti praėjus daugiau kaip dviem mėnesiams po katastrofos. Kad išgyventų, jiems teko griebtis kanibalizmo.

Seniausia Peru futbolo komanda, 1987-ieji

Peru karinio jūrų laivyno lėktuvas, kuriuo 1987 metų gruodžio 8 dieną skrido 43 seniausios šalyje futbolo komandos „Alianza Lima“ žaidėjai ir darbuotojai, nukrito į vandenyną netoli Limos.

Lėktuvas skrido atgal į sostinę iš džiunglėse esančio Pukalpos miesto. Pilotas pranešė apie problemas dėl važiuoklės.

Pilotas liko gyvas, kelias valandas išgyveno banguojančioje jūroje ir buvo išgelbėtas.

Rusijos ledo ritulio komanda, 2011-ieji

Rusijos pirmojo diviziono ledo ritulio komanda iš Jaroslavlio „Lokomotiv“, įskaitant švedų žvaigždę Stefaną Livą, žuvo jos lėktuvui 2011 metų rugsėjo 7 dieną sudužus netrukus po pakilimo skristi į rungtynes Minske.

Iš viso žuvo 44 žmonės. Vienas žaidėjas lėktuvo katastrofą išgyveno, bet po kelių dienų mirė. Liko gyvas tik skrydžio inžinierius.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vienas pilotas netyčia įjungė stabdžius, o kitas buvo pavartojęs draudžiamų vaistų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS