Seulas: Šiaurės Korėja surengė kibernetinę ataką prieš vakcinų gamintoją „Pfizer“ | Diena.lt

SEULAS: ŠIAURĖS KORĖJA SURENGĖ KIBERNETINĘ ATAKĄ PRIEŠ VAKCINŲ GAMINTOJĄ „PFIZER“

Šiaurės Korėjos programišiai mėgino įsilaužti į farmacijos milžinės „Pfizer“ kompiuterines sistemas, veikiausiai ieškodami informacijos apie vakciną nuo koronaviruso ir COVID-19 gydymo metodus, antradienį pranešė Pietų Korėjos žvalgybos agentūra.

Neturtinga, bet branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja nuo praeitų metų sausio uždarė savo sienas, mėgindama apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos, prasidėjusios kaimyninėje Kinijoje ir iki šiol pasaulyje nusinešusios daugiau kaip 2 mln. žmonių gyvybių.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) ne kartą tvirtino, kad jo šalyje jokių koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų nebuvo, nors ekspertai šiais pareiškimais abejoja.

Be to, sugriežtinta izoliacija padidino spaudimą ekonomikai, braškančiai dėl tarptautinių sankcijų, taikomų Pchenjanui už draudžiamų ginkluotės sistemų plėtrą.

Pietų Korėjos nacionalinė žvalgybos tarnyba „mus informavo, kad Šiaurės Korėja mėgino perimti technologijų, susijusių su vakcina nuo COVID ir gydymu, naudodamasi kibernetinio karo priemones įsilaužti į „Pfizer“, – deputatas Ha Tae-keungas (Ha Tegjongas) sakė po uždaro parlamento posėdžio.

Yra žinoma, kad Šiaurės Korėja turi tūkstančius gerai parengtų programišių, surengusių kibernetinių atakų prieš bendroves, institucijas ir tyrimų centrus Pietų Korėjoje ir kitur.

„Pfizer“ vakcinai nuo koronaviruso, sukurtai kartu su Vokietijos bendrove „BioNTech“, pirmieji leidimai platinti buvo suteikti praeitų metų pabaigoje.

Šio preparato pagrindas yra viruso genetinės medžiagos – informacinės RNR (iRNR) fragmentas – paskatinantis žmogaus organizmo ląsteles gaminti koronavirusui būdingus baltymus, savo ruožtu iššaukiančius organizmo imuninį atsaką.

„Pfizer“ prognozuoja, kad per šiuos metus išplatins iki 2 mlrd. vakcinos dozių.

Bendrovės biuras Pietų Korėjoje kol kas neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti žinią apie įsilaužimą.

Gruodį „Pfizer“ ir „BioNTech“ skelbė, kad prie jų dokumentų, susijusių su vakcina nuo COVID-19, buvo „neteisėtai prieita“ per kibernetinę ataką prieš Europos vaistų agentūros (EVA) serverį.

Amsterdame įsikūrusi EVA, atsakinga už farmacijos rinkos priežiūrą Europos Sąjungoje, nurodė tapusi kompiuterinio įsilaužimo taikiniu, bet nenurodė, kada įvyko ši ataka ir ar ji buvo susijusi su priemonėmis nuo COVID-19.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gėda JAV pakalikams

Eilinė melo dozė Lietuvos besmegeniams. Panašu, kad gavo nurodymą iš JAV ambasados.

Mao

Ar ne laikas tiems nedamustiems azijatams suduoti apraminamaji smugi, kad baigtu dergtis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS