Sibire miškų gaisrų dūmai apgaubė apie 1 000 gyvenviečių | Diena.lt

SIBIRE MIŠKŲ GAISRŲ DŪMAI APGAUBĖ APIE 1 000 GYVENVIEČIŲ

Sibire dūmai trečiadienį apgaubė šimtus gyvenviečių, Rusijos didžiuliame miškingame regione tebesiaučiant miškų gaisrams.

Pietryčių Sibire esančios Irkutsko srities avarinių tarnybų pareigūnai pranešė, kad dūmai, skleidžiami miškų gaisrų šiauriniuose rajonuose ir kaimyninėje Sachos Respublikoje, dar vadinamoje Jakutija, apgaubė 736 gyvenvietes bei devynis regiono miestus.

Tuo metu vakariau Irkutsko esančiame Krasnojarsko krašte pareigūnai informavo, kad trečiadienį Jakutijos gaisrų dūmai gaubė 944 gyvenvietes – 75 daugiau nei ankstesnę dieną.

Anot Rusijos miškų oro apsaugos agentūros „Avialesoochrana“, trečiadienį rytą buvo stebimi 169 aktyvūs gaisrai, apėmę 3,9 mln. ha plotą Jakutijoje – didžiuliame Sibiro šiaurės rytiniame regione, šiemet labiausiai paveiktame gaisrų.

Vietos valdžia trečiadienį evakavo 39 gyventojus iš Jakutijos Melžechsio kaimo, liepsnoms priartėjus prie šios gyvenvietės 3 km atstumu.

Orų centro „Fobos“ meteorologė Jelena Volosiuk nurodė, kad šiais metais Jakutijoje kritulių buvo labai maža, o dėl neįprastai aukštos temperatūros susidaro palankios sąlygos didžiuliams gaisrams.

„Šią vasarą temperatūros rekordai Sachos respublikoje kartais buvo viršijami“, – interviu naujienų agentūrai AP sakė J. Volosiuk.

Kaip ir dalyje Europos, Šiaurės Afrikos ir Jungtinių Valstijų, pastaraisiais metais Rusijoje buvo užfiksuota daug rekordinių karščių, mokslininkų siejamų su klimato kaitos padariniais. Karšti orai ir neatsakingas elgesys su ugnimi lėmė reikšmingai padidėjusį gaisrų skaičių.

Ekspertai taip pat sako, kad padėties pablogėjimą iš dalies nulėmė 2007 metais priimtas daug kritikos sulaukęs spendimas išardyti federalinį aviacijos tinklą, vykdžiusį patruliavimą ir padėjusį gesinti gaisrus. Šios funkcijos buvo perduotos regionų valdžiai, tačiau tai lėmė spartų sistemos nuosmukį.

Sibire ir kai kurių kitų regionų didžiuliuose miškų masyvuose laiku pastebėti įsiplieskusius gaisrus dažnai būna sunku.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

:)

:)

Anonimas

Pasaulio nelaime ta valstybe.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS