Sirijoje 29 vaikai bėgo nuo smurto, bet mirė nuo šalčio | Diena.lt

SIRIJOJE 29 VAIKAI BĖGO NUO SMURTO, BET MIRĖ NUO ŠALČIO

  • 1

Sirijos rytuose per dviejų mėnesių laikotarpį nuo šalčio mirė 29 iš vieno paskutinių džihadistų kontroliuojamo anklavo bėgantys civiliai vaikai, ketvirtadienį paskelbė Jungtinės Tautos.

JT institucija Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išreiškė itin didelį susirūpinimą dėl sąlygų, kuriomis gyvena persikėlusieji į Al Holą, kur yra pagrindinė stovykla, skirta nuo kautynių su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) bėgantiems žmonėms.

„Pranešama, kad per pastarąsias aštuonias savaites žuvo mažiausiai 29 vaikai ir naujagimiai – dauguma jų mirė nuo hipotermijos pakeliui į stovyklą ar netrukus po to, kai atvyko“, – sakoma PSO pranešime.

Jame priduriama, kad per tą laikotarpį stovyklą pasiekė apie „23 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai, pabėgę nuo karo veiksmų kaimyninio Deir Ezoro kaimo vietovėse“.

JAV vadovaujamos koalicijos remiamos kurdų ir vietos arabų pajėgos kovoja prieš IS „kalifato“ paskutinius anklavus netoli Hadžino miestelio, esančio Eufrato upės slėnyje.

„Daugelis jų kelias dienas ir naktis keliavo pėsčiomis ar atviruose sunkvežimiuose esant itin šaltiems žiemiškiems orams“, – nurodė PSO.

Organizacija paaiškino, kad namus palikę žmonės neretai kelioms valandoms užlaikomi lauke, kol juos apžiūri Sirijos demokratinių jėgų (SDF) kovotojai norėdami įsitikinti, kad tarp jų nėra užsimaskavusių džihadistų.

Pasak JT sveikatos apsaugos agentūros, padėtis Al Hole yra tokia rimta, kad žmonėms būtina kuo skubiau pradėti teikti humanitarinę pagalbą.

„Situacija stovykloje šiuo metu yra kritinė. Jos gyventojų skaičius per mažiau kaip du mėnesius patrigubėjo (nuo 10 tūkst. iki beveik 33 tūkst. žmonių)", – perspėjo PSO.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ką ten tokius ir bažnyčioje muša?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS