Šokiruojanti ataskaita: per 200 vaikų galėjo būti lytiškai išnaudoti dvasininkų | Diena.lt

ŠOKIRUOJANTI ATASKAITA: PER 200 VAIKŲ GALĖJO BŪTI LYTIŠKAI IŠNAUDOTI DVASININKŲ

  • 7

Nuo 1940 metų Romos katalikų bažnyčios dvasininkai Ispanijoje galėjo lytiškai išnaudoti daugiau kaip 200 tūkst. nepilnamečių, rodo penktadienį paskelbti nepriklausomos komisijos duomenys.

Ataskaitoje nepateikiamas konkretus skaičius, tačiau teigiama, kad apklausus daugiau kaip 8 tūkst. žmonių paaiškėjo, jog 0,6 proc. suaugusių Ispanijos gyventojų, kurių yra apie 39 mln., teigė patyrę dvasininkų seksualinę prievartą, kai dar buvo vaikai.

Ispanijos nacionalinis ombudsmenas Angelas Gabilondo (Anchelas Gabilondas) spaudos konferencijoje, surengtoje ataskaitos išvadoms pristatyti, sakė, kad įskaitant pasauliečių narių išnaudojimą, šis procentas padidėja iki 1,13 proc., t. y. daugiau nei 400 tūkst. žmonių.

Ispanijoje atskleisti faktai yra naujausi, sukrėtę Romos katalikų bažnyčią. Per pastaruosius 20 metų visame pasaulyje kilo nemažai seksualinio išnaudojimo skandalų, dažnai susijusių su vaikais.

Ne taip kaip kitose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Airijoje ir Jungtinėse Valstijose, tradiciškai katalikiškoje, bet labai supasaulėjusioje Ispanijoje kaltinimai dvasininkams pradedami aktyviau reikšti tik dabar, o nukentėjusieji teigia, kad ieškodami pagalbos jie atsimuša į sieną.

„Deja, daugelį metų vyravo tendencija neigti lytinį išnaudojimą arba noras nuslėpti ar apsaugoti išnaudotojus“, – sakė buvęs švietimo ministras A. Gabilondo.

Ataskaitoje kritiškai vertinamas Katalikų bažnyčios požiūris, o jos reakcija į dvasininkų vykdomus vaikų išnaudojimo atvejus vadinama nepakankama. Joje rekomenduojama sukurti valstybinį fondą, iš kurio būtų mokamos kompensacijos aukoms.

Kategoriškai atsisako atlikti savo tyrimą

Prieš pat ataskaitos pristatymą parlamente Ispanijos vyskupų konferencija pranešė, kad pirmadienį surengs neeilinį posėdį ataskaitos išvadoms aptarti.

Ispanijos parlamentas 2022 metų kovą tvirtai pritarė tam, kad būtų įkurta nepriklausoma, šalies ombudsmeno vadovaujama komisija, turinti nušviesti padėtį dėl berniukų ir mergaičių lytinio išnaudojimo Katalikų bažnyčioje.

Ispanijos katalikų bažnyčia, daug metų kategoriškai atsisakanti atlikti savo pačios tyrimą, nedalyvavo ir šiame nepriklausomame tyrime, tačiau bendradarbiavo pateikdama vyskupijų surinktus dokumentus apie lytinio išnaudojimo bylas.

Vis dėlto augant politiniam spaudimui Bažnyčia pernai vasarį pavedė vienai privačiai teisės firmai atlikti auditą dėl dvasininkų, mokytojų ir kitų su Bažnyčia susijusių asmenų anksčiau ir dabar vykdomo lytinio išnaudojimo. Šis darbas turi būti užbaigtas iki metų pabaigos.

Birželį Ispanijos bažnyčia nurodė per 2020-aisiais pradėtą skundų teikimo procedūrą aptikusi 927 vaikų išnaudojimo atvejus.

Tačiau geriausiai perkamo šalies dienraščio „El Pais“ 2018 metais pradėtas tyrimas jau atskleidė, kad nuo 1927-ųjų nukentėjo 2 206 asmenys ir kad yra mažiausiai 1 036 įtariami išnaudotojai.

„Negalima išgydyti vien žodžiais“

Tuo metu Prancūzijoje nepriklausoma komisija padarė išvadą, kad nuo 1950 metų dvasininkai lytiškai išnaudojo apie 216 tūkst. vaikų, daugiausia berniukų.

Airijoje daugiau kaip 14,5 tūkst. žmonių gavo kompensacijas pagal vyriausybės schemą, skirtą asmenims, patyrusiems išnaudojimą Katalikų bažnyčios įstaigose nepilnamečiams.

Ispanijoje išnaudojimo aukos sveikino naujienas, kad komisija pristatys savo tyrimo rezultatus.

Jose Alfonso Ruizas (Chosė Alfonsas Ruisas), kuris teigia, kad 1982 metais, kai jam buvo 13, šiauriniame Vitorijos mieste juo lytiškai pasinaudojo vienuolis, naujienų agentūrai AFP sakė, jog išvados bus viešas pripažinimas, kad išnaudojimo atvejų yra.

Juanui Cuatrecasasui (Chuanui Kuatrekasasui), vienam nukentėjusiųjų organizacijos „Infancia Robada“ („Pavogta vaikystė“) steigėjų ir jaunuolio, kurį išnaudojo mokytojas katalikiškoje mokykloje Bilbao, tėvui, ši ataskaita bus patirtų kančių pripažinimas.

„Daug metų buvome visiškai ignoruojami ir menkinami, o ši ataskaita turėtų tapti paskata valdžiai, kad ji atliktų savo darbą“, – sakė jis AFP.

Kiti nukentėjusieji, tokie kaip Francisco Javieras Mendezas (Fransiskas Chavjeras Mendesas), tvirtinantis, kad jį 9-ajame dešimtmetyje išnaudojo kunigas seminarijoje šiauriniame Leono mieste, reaguoja santūriau.

Jei po ataskaitos parlamentas nepriims įstatymo dėl pagalbos nukentėjusiesiems, tuomet ji bus bevertė, nes dvasininkų sukelto skausmo negalima išgydyti vien žodžiais, AFP sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

To

Vienuolynuose irgi ne vien maldas skaito tikra meile tik tarp vyru

Kas ce tokie

Sokiravos?Tai normali dvasiska praktika,vaikiukus praktikuot per uzpakaliukus,bobos turet negal,drocint skausmynga,skura nuo delnu lupasi,tai ka daryt?Todel Rusijoj PRAVOSLAVIE o pas jus KAKALIKYBE,nemanykit kad pimpalai gali likti svarus kisant in subines.KATALIKU ATMAINA PATI PENDERERISKIAUSIA IS VISU RELIGIJU.

tik

istorijos su zydcenzu nepaslepsi nes visko pradzia tai sionsatanystai sukure vatikana tai si velnio atmaina ir grob vaikus prisidenge /konservuotkrikscionyb/ ss
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS