Po sprogimo prie Kabulo universiteto aukų padaugėjo iki aštuonių, dešimtys sužeistų | Diena.lt

PO SPROGIMO PRIE KABULO UNIVERSITETO AUKŲ PADAUGĖJO IKI AŠTUONIŲ, DEŠIMTYS SUŽEISTŲ

Afganistano sostinėje mažiausiai aštuoni žmonės žuvo ir dar per 30 buvo sužeisti penktadienį sprogus galingai bombai prie Kabulo universiteto pastato, pranešė pareigūnai.

Sprogimas anksti ryte nugriaudėjo prie Kabulo universiteto pietinio įėjimo, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnybos pareigūnas.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Wahidullah Mayaras (Vahidula Majaras) aukų skaičius padidėjo iki aštuonių, o dar 33 žmonės buvo sužeisti.

„Sužeistiems pacientams teikiama reikalinga medicinos ir chirurginė pagalba, jis nurodė per „Twitter“.

Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Baharas Mehras savo ruožtu sakė, kad žuvo penki žmonės ir kad aukų yra eismo policininkas.

Pasak jo, sprogimo priežastis buvo limpamoji bomba. Kabule nusikaltėliai ir kovotojai neretai pritvirtina sprogmenų prie savo taikinių automobilių.

Universiteto komplekse yra keli bendrabučiai, kur daug studentų gyvena ir vasarą, lankydami paskaitas ir vykdydami tyrimus.

Penktadienis Afganistane yra savaitgalio pradžia, bet Kabulo universiteto ekonomikos profesorius Massoudas (Masudas), kaip ir daugelis kitų afganistaniečių turintis tik vieną vardą, sakė, kad sprogimas driokstelėjo vykstant teisininkų egzaminui, kuriuos laikė norintys tapti teisėjais.

Kol kas neaišku, ar atakos taikinys buvo šie teisininkai.

Vietos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad sprogo policijos persekiotas automobilis.

„Universitetas ir egzaminų ceremonija nebuvo atakos taikinys; atliekame tyrimą“, – televizijai TOLO sakė Kabulo policijos atstovas Firdawsas Faramarzas (Fardausas Faramarzas).

Pastaraisiais mėnesiais buvo suimti mažiausiai du Kabulo universiteto profesoriai, įtarti ryšiais su Afganistane veikiančia džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) grupuote, o praeitais metais šalia šios aukštojo mokslo įstaigos buvo aptiktas grafitis, skelbiantis „Tegyvuoja „Daesh“.

„Daesh“ yra IS arabiškas akronimas.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) sakė, kad jam nežinomas talibų kovotojų ryšys su penktadienio ataka.

Smarkiai militarizuota Afganistano sostinė išlieka vienas pagrindinių taikinių tiek Talibanui, tiek „Islamo valstybės“ grupuotei. Abi grupuotės reguliariai surengia niokojančių atakų prieš Afganistano pajėgas, vyriausybės pareigūnus ir šiitų mažumą, per kurias dažnai žūva arba būna sužeidžiama civilių.

GALERIJA

  • Po sprogimo prie Kabulo universiteto aukų padaugėjo iki aštuonių, dešimtys sužeistų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS