Per sprogimus Afganistano mečetėje žuvo mažiausiai 32 žmonės, 53 sužeisti | Diena.lt

PER SPROGIMUS AFGANISTANO MEČETĖJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 32 ŽMONĖS, 53 SUŽEISTI

Mažiausiai 32 žmonės žuvo ir 53 buvo sužeisti per sprogimus šiitų mečetėje Afganistano Kandaharo mieste penktadienį. Aukų skaičius nuolat didėjo, pietinio miesto centrinės ligoninės atstovams pranešant apie vis daugiau į ligoninę atvežtų lavonų ir sužeistųjų.

Sprogimų priežastis iš karto nebuvo nustatyta, tačiau tai įvyko praėjus lygiai savaitei nuo savižudžio išpuolio prieš šiitų maldininkus šiauriniame Kundūzo mieste, atsakomybę už šį sprogdinimą, per kurį žuvo apie 100 žmonių, prisiėmė „Islamo valstybės“ grupuotė.

Liudytojas naujienų agentūrai AFP sakė girdėjęs tris sprogimus - vieną prie pagrindinių mečetės durų, kitą - pietinėje zonoje, o trečiąjį – ten, kur maldininkai apsiprausia. Kitas liudytojas sakė, kad trys sprogimai sudrebino miesto centre esančią mečetę per penktadienio pamaldas, kai susirenka daugiausia žmonių.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Qari Sayedas Khosti tviteryje parašė, kad į sprogimo zoną „atvyko specialiosios Islamo Emyrato pajėgos, kad nustatytų incidento pobūdį ir patrauktų nusikaltėlius atsakomybėn“.

Pasak AFP žurnalisto, sprogimo metu mečetė buvo pilna žmonių, į įvykio vietą išvyko mažiausiai 15 greitosios pagalbos automobilių. Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizduose, kurių iš karto nebuvo galima patikrinti, buvo matyti ant Fatemieh mečetės grindų gulintys kūnai.

Talibanas, rugpjūčio viduryje perėmęs Afganistano kontrolę ir nuvertęs JAV remiamą vyriausybę, turi savo šiitų persekiojimo istoriją. Tačiau naujoji Talibano vadovaujama vyriausybė žada stabilizuoti šalį, o po Kundūzo atakos žadėjo apsaugoti šiitų mažumą, dabar atsidūrusią talibų valdžioje.

Šiitai sudaro apie 10 proc. Afganistano gyventojų. Daugelis jų yra hazarai - etninė grupė, dešimtmečius persekiota Afganistane.

2017 metų spalį „Islamo valstybės“ savižudis surengė ataką šiitų mečetėje Kabulo vakaruose, per išpuolį žuvo 56 žmonės, 55 buvo sužeisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Prie ko Lietuvai Afganistanas, Idiotai ,rūpinkites savo šalimi ir jos problemomis.Ne Afganistanas jūs išrinko i Seimą, durniai Pabuskite....

yra

reali prielaida kad sios tautos fanatynes smegenys yra paveiktos per amzius piktuju dvasiu is paralelinio pasaulio kurios jav spec t sudare sutary bet dabar pervelai s uprato kad blogis blogi pritrauke ir siandien jau visi matome kiek tas zmonijai kainuoja nes jos /elitas/ prieto ir privede ir su visa sia dvasaika pjauna saka ant kurios pat ys tupi======

SUSIJUSIOS NAUJIENOS