A. Navalnas pareikalavo jį nedelsiant paleisti: jie įkalina vieną žmogų, kad įbaugintų milijonus | Diena.lt

A. NAVALNAS PAREIKALAVO JĮ NEDELSIANT PALEISTI: JIE ĮKALINA VIENĄ ŽMOGŲ, KAD ĮBAUGINTŲ MILIJONUS

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas antradienį per teismo posėdį pareiškė, kad laisvės atėmimo įstaigų valdybos reikalavimas pasiųsti į už grotų už paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygų pažeidimus yra neteisėtas ir pareikalavo jį paleisti.

„Reikalauju nedelsiant mane paleisti. Jis (Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) pareiškimas) – neteisėtas“, – per posėdį viename Maskvos teisme sakė A. Navalnas.

Du praėjusius savaitgalius dešimtys tūkstančių žmonių Maskvoje ir kituose šalies miestuose protestavo prieš 44 metų kovotojo su korupcija sulaikymą. Policija per protestus areštavo tūkstančius žmonių.

Antradienį prie Maskvos teismo rūmų, kur šiuo metu teisėjas sprendžia, ar paskirti A. Navalnui realią įkalinimo bausmę už lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimus, buvo smarkiai sugriežtintos apsaugos priemonės. Teisėsaugininkai ir Nacionalinė gvardija sulaikė mažiausiai 200 žmonių.

Kiekvieno žmogaus pareiga – kovoti su šia sistema. Ir mano pareiga – kovoti.

Ši byla tapo rimtu iššūkiu Kremliui ir išprovokavo raginimus skelbti naujas Vakarų sankcijas prezidento Vladimiro Putino vyriausybei.

A. Navalnas pridūrė, kad bet kokio teismo sprendimo atveju jis tęs politinę kovą.

„Kiekvieno žmogaus pareiga – kovoti su šia sistema. Ir mano pareiga – kovoti“, – per posėdį sakė jis.

Maskvos teisme sprendžiama dėl A. Navalno laisvės atėmimo bausmės

Scanpix nuotr.

A. Navalnas: jie įkalina vieną žmogų, kad įbaugintų milijonus

Jie įkalina vieną žmogų, kad išgąsdintų milijonus, antradienį teismui sakė Kremliaus kritikas A. Navalnas, kuriam gresia keleri metai kalėjimo.

A. Navalnas Maskvos miesto teismui teigė, kad teismo proceso prieš jį tikslas yra įbauginti prezidento V. Putino oponentus. „Pagrindinis dalykas šiame procese yra įbauginti didelį skaičių žmonių“, – posėdžio metu sakė opozicionierius A. Navalnas.

A. Navalnas buvo areštuotas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FSB) surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Korupcijos tyrimai

Pagrindinis dalykas šiame procese yra įbauginti didelį skaičių žmonių.

A. Navalnas kaltinamas pažeidęs 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti Rusijos kalėjimų tarnyboje.

Pagal lygtinės bausmės sąlygas A. Navalnas vienus metus praleido namų arešto sąlygomis. Jo brolis Olegas visą bausmę atlieka kalėjime.

Opozicionieriaus advokatai AFP sakė, kad dabar jam gresia įkalinimas laikotarpiui iki pustrečių metų, nes bausmės vienų metų dalį jis atliko namų arešto sąlygomis.

A. Navalnas, kuris pastarąjį dešimtmetį iškilo kaip garsiausias V. Putino kritikas Rusijoje, ir jo šalininkai mano, kad 2014 metų byla buvo valdžios kerštas už jo politinę veiklą. Jie sako, kad dabar Kremlius siekia jį užčiaupti.

Nors niekada nedirbo jokiame renkamame poste, A. Navalnas pelnė reputaciją korupcijos tyrimais, demaskuojančiais prabangų Rusijos elito gyvenimo būdą.

Dvi dienos po jo arešto jo komanda paskelbė tyrimą apie prabangią, prie Juodosios jūros esančią valdą, kuri, A. Navalno teigimu, V. Putinui buvo perleista pasinaudojant milijardo dolerių vertės schema, finansuota jo artimų sąjungininkų, vadovaujančių valstybinėms įmonėms.

Tyrimas buvo paskelbtas drauge su „YouTube“ vaizdo įrašu, kuris buvo peržiūrėtas daugiau kaip 100 mln. kartų.

A. Navalno areštas ir teiginiai dėl korupcijos išprovokavo pastarųjų dviejų savaitgalių protestus visoje šalyje. Per praėjusio sekmadienio akciją policija buvo uždariusi Maskvos centrą ir sulaikė daugiau kaip 5,4 tūkst. žmonių – tai vienos dienos rekordas.

Vakarai pasmerkė A. Navalno areštą ir masinius areštus per protestus gatvėse.

JAV ir Europos Sąjunga paragino nedelsiant paleisti A. Navalną ir pasmerkė policijos smurtą prieš protestuotojus.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) A. Navalno klausimą turi iškelti per šios savaitės apsilankymą Maskvoje.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas savo ruožtu pareiškė, kad ši byla yra „vidaus reikalas“, ir pridūrė: „Niekam neleisime į jį kištis.“

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Kad

Už Navalna yra 2% rinkeju. Milionai niekaip nesigauna.

idomu

Daktaras nepareikalavo? Cirkininkas :)

Cha cha cha

Jau seniau įtariau, kad jo FBK turi ryšių su užsienio spes. tarnybomis. Vakar buvo paviešinti vieno iš FBK darbuotojo Ašurkino susitikimas ir pokalbis su Jungtinės karalystės šnipu. Aptarta pinigų suma destruktyviai bei masinių neramumų veiklai Rusijoje. Kad Navalnas vagis , aferistas ir melagis, tai jau seniai žinoma.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS