Neramina, kad su pabėgėliais pateks ir nelegalai: tikina esantys iš Ukrainos, veržiasi į autobusus | Diena.lt

NERAMINA, KAD SU PABĖGĖLIAIS PATEKS IR NELEGALAI: TIKINA ESANTYS IŠ UKRAINOS, VERŽIASI Į AUTOBUSUS

  • 0

Sunerimta, kad su karo pabėgėliais į Vakarus pateks ir nelegalūs migrantai. Būriai jų galimai jau kirto Ukrainos ir Lenkijos pasienį – aktyviai prašosi į autobusus, vežančius gilyn į Lenkiją, o neįleisti šildosi degindami geradarių suaukotus daiktus.

Lenkijos ir Ukrainos pasienis. Vieni autobusai ir automobiliai atveža besitraukiančius iš Ukrainos, kiti veža bėgančiuosius toliau. Tarpinėje stotelėje – drabužiai, šiltas maistas ir būtini daiktai žmonėms, pabėgusiems iš bombarduojamų miestų ir namų.

Situaciją pasienyje nufilmavusiam Pauliui Samoškai į akis krito autobusą, vežantį tolyn į Lenkiją, apstojusi vyrų minia.

„Sakė, pirma moterys ir vaikai. O čia vien tik vyrai. Ir tikrai ne ukrainiečiai“, – komentavo P. Samoška.

Svetimšaliai primygtinai nori įlipti į autobusą, todėl lenkų savanoriui trūko kantrybė – jis ėmė šaukti: „Traukitės atgal!“ Nepriimti į autobusą, vyrai degino geradarių paaukotus drabužius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Sakė, pirma moterys ir vaikai. O čia vien tik vyrai. Ir tikrai ne ukrainiečiai.

Kad iš Ukrainos bėga ir Somalio bei kitų Afrikos šalių piliečiai, pastebėjo ir migracijos institucijos. Kol kas žinių ar tarp besitraukiančiųjų yra nelegalių migrantų, kurie vasarą jau bandė patekti į Europos Sąjungą, Migracijos departamentas neturi.

„Tikimybė yra. Yra rizika, kad išties gali atsirasti bandančių prisidengti suirute“, – pripažino Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

„Mano šeima iš Somalio, aš vienintelis gyvenu Ukrainoje“, – tikino prie Ukrainos sienos atvykęs vaikinas.

Kuo Ukrainoje užsiima, kalbinamas somalietis nesakė.

Pranešama, kad iš Sumų srities Ukrainoje vien kovo 8-ąją evakuota beveik 2 tūkst. Tačiau visi jie autobusais keliavo Lvivo link. Lietuvos tarnybos turi žinių apie ne ukrainiečių tautybės vyrus, iš Ukrainos norinčius patekti toliau į Lenkiją.

Stop kadras

„Vertinama versija, kad galbūt jie per Baltarusijos ir Ukrainos sieną galėtų bandyti važiuoti į Lenkiją ar toliau į Europą. Pradėkime nuo to, kad Baltarusijos ir Ukrainos siena yra ypač kontroliuojama, kadangi tai yra galima intervencijos kryptis“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Neteisėti migrantai deklaruoja, kad bėga nuo karo iš Ukrainos. Tačiau akivaizdžiai matome, kad jie nieko bendro su Ukraina neturi.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) nu kovo stebi didesnius į Lietuvą nelegaliai patekti norinčių migrantų srautus iš Baltarusijos.

„Pastebėjome tokią tendenciją, kad neteisėti migrantai deklaruoja, kad bėga nuo karo iš Ukrainos. Tačiau akivaizdžiai matome, kad jie nieko bendro su Ukraina neturi, tiesiog nori pasinaudoti tomis galimybėmis“, – kalbėjo VSAT vadas Rustamas Liubajevas.

Jei taip atsitiktų, kad tarp bėgančiųjų nuo karo Ukrainoje atsirastų pasinaudojusių suirute nelegalių migrantų, prasmukti į taip trokštamą Vokietiją jiems nepavyktų.

„Tas, kuris teigia, kad yra iš Ukrainos, turės su savimi turėti kažkokius dokumentus ir įtikinamą istoriją, kurią mes patikrinsime. Jeigu tai yra trumpalaikiai studentai, nes išties žinome, kad Ukrainoje buvo daug studentų iš trečiųjų šalių, tai jiems bus padedama grįžti į savo kilmės valstybę“, – tikino E. Gudzinskaitė.

Iš Ukrainos jau pabėgo 2 mln. žmonių. Tai didžiausia humanitarinė krizė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

GALERIJA

  • Neramina, kad su pabėgėliais pateks ir nelegalai: tikina esantys iš Ukrainos, veržiasi į autobusus
  • Neramina, kad su pabėgėliais pateks ir nelegalai: tikina esantys iš Ukrainos, veržiasi į autobusus
  • Neramina, kad su pabėgėliais pateks ir nelegalai: tikina esantys iš Ukrainos, veržiasi į autobusus
Stop kadras
Gairės: LNK turinys, nelegalūs migrantai, Pabėgėliai, Ukrainos pabėgėliai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS