Suveikus apsaugos sistemai, atjungtas Astravo AE pirmasis blokas | Diena.lt

SUVEIKUS APSAUGOS SISTEMAI, ATJUNGTAS ASTRAVO AE PIRMASIS BLOKAS

  • 16

Dėl suveikusios generatoriaus apsaugos sistemos šeštadienį nuo elektros tinklo buvo atjungtas pirmasis Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje blokas, pranešė šalies Energetikos ministerija. Apsaugos sistema įsijungė atliekant bandymų procedūras, informuoja „Reuters“.

Kaip nurodo ministerija, radiacijos lygis toje teritorijoje išliko normalus.

„Apsaugos sistema buvo aktyvuota, atliekant bandomąją pramoninę 1-ojo bloko operaciją, per kurią šiuo metu yra testuojamos sistemos ir įranga. Radiacinis fonas šalia gamyklos yra normalus“, – nurodoma Energetikos ministerijos pareiškime.

Anksčiau šią savaitę ministerija skelbė, kad pirmasis Astravo AE blokas jau veikia 100 proc. pajėgumu.

Baltarusija 2 400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, kuris yra vos už 50 km nuo Vilniaus. Jėgainę sudarys du 1 200 MW galios blokai.

Suveikė generatoriaus apsaugos sistema

Astravo AE pirmasis reaktorius atjungtas nuo tinklo, šeštadienį susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalu pranešė Baltarusijos energetikos ministerija.

"[Šeštadienį] 19 val. 2 min. Baltarusijos AE pirmasis energijos blokas buvo atjungtas nuo tinklo suveikus generatoriaus apsaugos sistemai“, – nurodė ministerija.

Pranešime pabrėžiama, kad apsaugos sistema suveikė testuojant sistemas ir įrangą.

„Radiacinis fonas elektrinės rajone normalus“, – pridūrė ministerija.

Anksčiau skelbta apie galimą sustabdymą šiuo bandymų etapu.  Energetikos viceministras Michailas Michadziukas buvo įspėjęs, jog per bandymus planuojamas reaktoriaus sustabdymas.

„Planuojami dinaminiai bandymai, kai apkrova nuo nominalios mažinama iki tam tikro lygio ir net iki nulinės. Šiame etape numatytas planinis įrenginio išjungimas tam tikriems technologiniams darbams“, – trečiadienį sakė viceministras.

Sausio 12-os vakare Astravo atominės elektrinės pirmasis reaktorius  pradėjo dirbti visu pajėgumu, trečiadienį pranešė Energetikos ministerija, kuri nurodė, kad bloko šiluminė galia – 3200 megavatų, elektros galia – 1170 megavatų.

Pasak ministerijos, pasiekus nominalią reaktoriaus galią tęsiami statiniai ir dinaminiai bandymai, vadovaujantis bandomojo pramoninio naudojimo programa. Bandymai turėtų trukti 15 dienų.

Įrangos kompleksinius bandymus užbaigus sėkmingai, energijos bloko tinkamumą pramoniniam naudojimui tvirtins priėmimo komisija, tuomet nurodė ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Airina

Kam reikalinga ta bauginimo politika.Gal kažkas turi pelno iš jodo tableciu platinimo

dilema

Kuo geriau buti Vatniku ar Valiopatriotu? Nes pamenu prieš keleta metu kažkurys Liandzbergas per telika tryne kad vat tuoj kabeli per jura permetam ir vsio gudbai Rossija. O pasirodo melagis jis kaip ir visi konservai be 2025 niekur mes nedingsim, tai ramina. Vakar girdejau kad jungtis su Lenkija ta LitPolLink sulužo. Žiema šalta baisu pagalvoti likti be elektros.

Alis...

būtų blogiau, jeigu laiku neatjungtų... reikia Kruonį su Astravu sujungti, kad padidėtų Astravo saugumas... taip kaip buvo su veikiančia Ignalina, ATA...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS