Tarpininkams ruošiantis tęsti derybas dėl paliaubų, Izraelis toliau smogia Gazos Ruožui | Diena.lt

TARPININKAMS RUOŠIANTIS TĘSTI DERYBAS DĖL PALIAUBŲ, IZRAELIS TOLIAU SMOGIA GAZOS RUOŽUI

  • 0

Kol Jungtinių Valstijų, Kataro ir Egipto tarpininkai planuoja atnaujinti derybas dėl paliaubų ir įkaitų išlaisvinimo susitarimo, Izraelio kariuomenė trečiadienį smarkiai apšaudė centrinį Gazos Ruožą.

Įtampa išlieka didelė aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, kur tūkstančiai policininkų buvo dislokuoti saugoti Izraelio kasmetines vėliavų eitynes, ankstesniais metais sukėlusias žydų ir arabų susirėmimus.

Naktį lėktuvai bombardavo taikinius, o palestiniečių pareigūnai pranešė apie dar daugiau žuvusiųjų.

Miestų mūšiai ir apšaudymas sudrebino Gazos Ruožo pietuose esantį Rafachą netoli Egipto sienos – paskutinę teritoriją, kuriai buvo smogta per Izraelio antžeminę invaziją, pradėtą šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje spalio pabaigoje.

Tačiau kovos vėl įsiplieskė ir centriniuose rajonuose, kur, kariuomenės teigimu, „kariai pradėjo tikslingus operatyvinius veiksmus tiek antžeminėje, tiek požeminėje dalyje Bureidžo ir rytinio Deir al Balos rajonuose“.

„Veiksmai prasidėjo nuo oro smūgių teroristų taikiniams, įskaitant karinius kompleksus, ginklų saugyklas ir požeminę infrastruktūrą“, – sakoma pranešime.

„Per smūgius buvo likviduoti keli „Hamas“ teroristai“, – nurodė kariuomenė.

Bombarduojant centrinę Gazos Ruožo dalį žuvo 11 žmonių netoli Magazio stovyklos ir du netoli Deir al Balos, sakė liudininkai, palestiniečių civilinės gynybos bei ligoninių pareigūnai.

Šeimos skubiai vežė sužeistuosius, įskaitant vaikus, į rajono ligonines, o naujienų agentūros AFP žurnalistai teigė, kad civiliai gyventojai vėl krovėsi savo daiktus į pikapus ir vežimėlius, kad galėtų pabėgti.

Praėjus beveik aštuoniems karo, sukelto spalio 7-osios „Hamas“ išpuolio prieš Pietų Izraelį, mėnesiams visame pasaulyje kilo pasipiktinimas dėl sparčiai didėjančio žuvusiųjų skaičiaus ir destrukcijos Gazos Ruože, kur, Jungtinių Tautų duomenimis, daugiau nei pusė visų pastatų yra sugriauti arba apgadinti.

Prieš kasmetines dešiniųjų šalininkų eitynes, skirtas paminėti Jeruzalės senamiesčio užėmimą per 1967 metų arabų ir Izraelio karą, izraeliečių policija Jeruzalėje dislokavo 3 tūkst. pareigūnų.

Eitynėse dalyvauja Izraelio religiniai ultranacionalistai ir sionistinės jaunimo grupės, kurios eina per miesto musulmonų kvartalą prie Vakarų sienos.

Tuo metu apie derybas dėl paliaubų informuotas šaltinis teigė, kad JAV žvalgybos vadovas Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) „toliau dirbs su tarpininkais siekdamas „Hamas“ ir Izraelio susitarimo dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir įkaitų paleidimo“.

Egipto valstybinė naujienų agentūra „al Qahera News“ pranešė, kad „Egipto saugumo delegacija trečiadienį Dohoje susitiks su Kataro ir JAV kolegomis, kad aptartų paliaubų derybų atnaujinimo mechanizmą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS