TATENA sako vis dar negalinti patikrinti Zaporižios AE stogų | Diena.lt

TATENA SAKO VIS DAR NEGALINTI PATIKRINTI ZAPORIŽIOS AE STOGŲ

  • 0

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) ketvirtadienį sakė, kad negali patikrinti Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią kontroliuoja rusų kariuomenė, stogų.

Ukraina kaltina ją užpuolusią Rusiją pavertus elektrinę skydu savo artilerijos pabūklams ir padėjus dinamito ant reaktoriaus stogo, tokiu būdu paverčiant elektrinę branduoline derybų korta.

TATENA ekspertai „vis dar laukia galimybės patekti ant reaktoriaus pastatų stogų“, sakoma šios Jungtinių Tautų agentūros generalinio direktoriaus Rafaelio Grossi (Rafaelio Grosio) pareiškime.

Ukraina ir Rusija kaltina viena kitą planuojant incidentą elektrinėje, kurią rusų kariuomenė užėmė netrukus po to, kai pernai vasarį pradėjo didelio masto invaziją į kaimyninę šalį.

Kyjivas yra sakęs, kad Rusija elektrinėje padėjo sprogmenų, o ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis ragina tarptautinę bendriją įsikišti.

TATENA pareikalavo geresnių galimybių nepriklausomai ir objektyviai patikrinti faktus pačioje elektrinėje.

R. Grossi vėliau pranešė apie pažangą, nes jo komanda galėjo apžiūrėti kuro aušinimo rezervuarus. Tačiau prašymas leisti patikrinti stogus nepatenkinamas jau beveik dvi savaitės.

Po to, kai pateko į rusų rankas, didžiausia Europos atominė elektrinė buvo ne kartą apšaudyta ir atkirsta nuo energetinės sistemos, todėl nuogąstaujama dėl didelio branduolinio incidento grėsmės.

Gairės: TATENA, Zaporižios AE, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS