Tęsiantis kautynėms Ukrainos rytuose, Mariupolyje rasta 200 kūnų | Diena.lt

TĘSIANTIS KAUTYNĖMS UKRAINOS RYTUOSE, MARIUPOLYJE RASTA 200 KŪNŲ

Ukrainos pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje darbininkai rado griuvėsiuose apie 200 kūnų, antradienį pranešė Ukrainos valdžia.

Tai yra dar vienas makabriškas radinys nuniokotame mieste, kurio gyventojai patyrė kone didžiausias kančias nuo karo pradžios prieš tris mėnesius.

Sugriuvusio daugiabučio namo rūsyje aptikti palaikai buvo suirę, o netoliese tvyrojo dvokas, pranešė Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

Mariupolis, kurį rusų pajėgos neseniai pareiškė visiškai kontroliuojančios, pasaulyje tapo pasipriešinimo simboliu dėl atkaklios, kelis mėnesius metalurgijos įmonėje „Azovstal“ trukusios ukrainiečių gynybos.

90-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Pranešimas apie rastus kūnus pasirodė netrukus po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Rusiją vykdant „totalinį karą“ ir siekiant kuo daugiau mirties ir destrukcijos jo šalyje.

„Iš tiesų tokio karo Europos žemyne nebuvo jau 77 metus“, – sakė V. Zelenskis tautiečiams vėlai pirmadienį, karo trijų mėnesių sukakties išvakarėse.

Iš tiesų tokio karo Europos žemyne nebuvo jau 77 metus.

Jis atkreipė dėmesį į raketų ataką, per kurią praėjusią savaitę Desnos mieste, esančiame už 55 km į šiaurę nuo Kyjivo, žuvo 87 žmonės. Tai buvo vienas iš daugiausiai gyvybių pareikalavusių pavienių smūgių per visą karą.

„Ir tai tebuvo keturios raketos“, – sakė prezidentas ir atkreipė dėmesį, kad nuo Rusijos įsiveržimo vasario 24-ąją tokių smūgių buvo suduota šimtai.

Konflikto pradžioje buvo baiminamasi, kad Rusija gali užimti Ukrainą per vos kelių dienų ar savaičių žaibišką puolimą. Tačiau atkaklus ukrainiečių pasipriešinimas, sustiprintas Vakarų šalių perduota ginkluote, įklampino Maskvos pasiųstus karius ir privertė juos siekti mažiau ambicingo tikslo.

Dabar Kremlius yra sutelkęs dėmesį į rytinį pramoninį centrą Donbasą, kur Rusijos pajėgos suintensyvino pastangas apsupti ir užimti Sjevjerodonecką ir kaimyninius miestus, antradienį pranešė britų kariškiai. Ta Donbaso dalis yra vienintelė, tebekontroliuojama Kyjivo.

Rusijos pajėgos pasiekė „tam tikrų lokalių laimėjimų“, nepaisant įnirtingo ukrainiečių pasipriešinimo palei apkastas pozicijas, informavo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija. Vis tik Sjevjerodonecko ir jo apylinkių užėmimas gali sukelti rusams logistinių problemų.

„Jei Donbaso fronto linija pasislinks toliau į vakarus, Rusijos pajėgų ryšių linijos bus praplėstos, o jos pajėgos tikriausiai susidurs su tolesniais logistinio aprūpinimo sunkumais“, – nurodė ministerija.

Siekdama pasiekti pergalę Donbase, Maskva atitraukė dalį savo karių iš antrojo pagal gyventojų skaičių Ukrainos miesto Charkivo apylinkių.

Antradienį Tokijuje susitikęs su Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono Ketverto (angl. The Quad) aljanso lyderiais, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė, jog Rusijos karas Ukrainoje atnešė „tamsią valandą mūsų bendroje istorijoje“.

Tuo metu JAV vadovaujama tarptautinė koalicija pirmadienį sutarė siųsti Ukrainai daugiau pažangių ginklų, įskaitant priešlaivinę sistemą „Harpoon“ ir raketas šalies pakrantei apsaugoti, žurnalistams sakė amerikiečių gynybos sekretorius Lloydas Ostinas (Loidas Ostinas).

Gairės: karas Ukrainoje, Mariupolis, lavonai, rasti kūnai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS