Tokijas: Šiaurės Korėjos raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje | Diena.lt

TOKIJAS: ŠIAURĖS KORĖJOS RAKETA NUKRITO JAPONIJOS IŠSKIRTINĖJE EKONOMINĖJE ZONOJE

Šiaurės Korėjos ketvirtadienio popietę paleista numanoma tarpžemyninė balistinė raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje (EEZ) netoli šalies šiaurinės dalies krantų, pranešė Tokijo vyriausybė.

„Mūsų dabartinė analizė rodo, kad balistinė raketa skriejo 71 minutę ir apie 15 val. 44 min. (vietos, 8 val. 44 min. Lietuvos) laiku nukrito į Japonijos jūros vandenis, patenkančius į Japonijos išskirtinę ekonominę zoną, maždaug u 150 km į rytus nuo Hokaido Ošimos pusiasalio“, – sakoma Japonijos gynybos ministro pavaduotojo Makoto Oniki (Makoto Onikio pranešime).

„Žinantį, kad balistinė raketa šįkart buvo pakilusi į daugiau kaip 6 tūkst. km aukštį – daug aukščiau negu tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong 15“ , paleista 2017 metų lapkritį – manoma, kad šiandien išbandyta nauja tarpžemyninė balistinė raketa.“

JAV griežtai pasmerkė Šiaurės Korėjos raketos paleidimą

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos naujos tarpžemyninės raketos bandymą ir paragino pasaulį reikalauti Pchenjano atsakyti už Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimus.

Baltųjų rūmų atstovės Jen Psaki (Džen Psaki) pareiškime sakoma, kad Vašingtonas „griežtai smerkia Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką (Šiaurės Korėją) dėl ilgojo nuotolio balistinės raketos bandymo“.

„Šis paleidimas yra įžūlus daugelio JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimas, be reikalo didina įtampą ir gali destabilizuoti saugumo situaciją regione“, – sakė atstovė.

Pareiškimas paskelbtas JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) atvykus į NATO būstinę Briuselyje, kur jis dalyvaus viršūnių susitikimuose su transatlantiniais sąjungininkais, Didžiojo septyneto (G-7) valstybėmis ir ES.

„Kviečiame visas šalis patraukti KLDR atsakomybėn už tokius pažeidimus, taip pat raginame KLDR sėsti prie stalo rimtų derybų“, – priduriama pareiškime.

„Durys diplomatijai neužsidarė, tačiau Pchenjanas turi nedelsdamas nutraukti savo destabilizuojančius veiksmus“, – pabrėžė Baltieji rūmai.

Po Šiaurės Korėjos balistinės raketos bandymo virtinę raketų paleido Pietų Korėja

Pietų Korėjos kariuomenė ketvirtadienį pranešė paleidusi virtinę raketų, atsakydama į anksčiau tą pačią dieną Šiaurės Korėjos įvykdytą naujos tarpžemyninės balistinės raketos bandymą.

„Atsakydama į Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą mūsų kariuomenė vienu metu paleido raketų iš sausumos, jūros ir oro“, – sakoma Pietų Korėjos kariuomenės vyriausiojo štabo pranešime.

Kariškiai nurodė, kad raketos buvo leidžiamos nuo 16 val. 25 min. vietos (9 val. 25 min. Lietuvos) laiku į Japonijos jūrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Strategai

Japonai nenoretu tiems siauraakiams malku pakrauti? Tuo paciu ir Kurilu salas susigrazintu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS