Turkija žada: greitai pradės bendrą patruliavimą su Rusija Sirijos pasienyje | Diena.lt

TURKIJA ŽADA: GREITAI PRADĖS BENDRĄ PATRULIAVIMĄ SU RUSIJA SIRIJOS PASIENYJE

Turkija antradienį pranešė, kad artimiausiu metu pradės bendrą patruliavimą su Rusijos pajėgomis Sirijos pasienio teritorijoje, iš kurios atsitraukė kurdų pajėgos, bet konkretaus laiko nenurodė.

Rusija kiek anksčiau paskelbė, kad Sirijoje veikiančios kurdų Liaudies apsaugos pajėgų (YPG) kovotojai atsitraukė iš 30 km pločio zonos prie sienos su Turkija, įgyvendinant praeitą savaitę Ankaros ir Maskvos sudaryto susitarimo sąlygas.

Pagal praeitą savaitę Juodosios jūros kurorte Sočyje sudarytą susitarimą, YPG kovotojams buvo suteikta 150 valandų kartu su savo ginkluote atsitraukti iš numatytos zonos.

Šis terminas sukako antradienį 18 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Bendras Turkijos ir Rusijos patruliavimas turi prasidėti sukakus kurdų pajėgų išvedimo terminui.

Kaip praneša Turkijos privatus transliuotojas NTV, gynybos ministras Hulusi Akaras (Chulusis Akaras) sakė, kad patruliavimas prasidės „greitai“.

Patruliai veiks dviejose 10 km ilgio zonose, esančiose į rytus ir vakarus nuo vietos, kur šiuo metu yra Turkijos pajėgos, vykdančios operaciją „Taikos pavasaris“ (Peace Spring) prieš kurdų pajėgas Sirijoje.

Turkijos gynybos ministerija nurodė, kad patruliavimas bus pradėtas šiose zonose, išskyrus Kamišli miestą, ir kad pasiruošimai jau pradėti, vykdant išminavimą ir žvalgomuosius skrydžius patrulių maršrutais.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sakė, kad Turkija trečiadienį toliau konsultuosis su Rusija.

Sirijoje „esame ne tam, kad pasiliktume. Turime vienintelį tikslą: esame ten, kad išvalytume teroro grupuotes“, kalbėjo jis.

Ankara laiko YPG teroristine grupe, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininko partija (PKK), nuo 1984 metų kovojančia su Turkijos vyriausybe.

Turkijos kariuomenė ir jai padedančios sirų pajėgos spalio 9 dieną pradėjo operaciją, siekdamos išstumti YPG kovotojus iš teritorijų netoli sienos ir sukurti saugią zoną, kur galėtų grįžti dalis iš 3,6 mln. pabėgėlių sirų, šiuo metu prisiglaudusių Turkijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS