Turkijos prezidentas: Egipto eksprezidentas M. Morsi buvo nužudytas | Diena.lt

TURKIJOS PREZIDENTAS: EGIPTO EKSPREZIDENTAS M. MORSI BUVO NUŽUDYTAS

  • 0

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) trečiadienį pareiškė, kad jo artimas sąjungininkas Mohamedas Morsi (Mohamedas Mursis) buvo „nužudytas“, bei apkaltino Egipto pareigūnus neišgelbėjus savo eksprezidento.

„Morsi gulėjo ant teismo grindų 20 minučių. Deja, pareigūnai neįsikišo, kad jį išgelbėtų“, – pareiškė Turkijos lyderis per televiziją Stambule.

„Morsi buvo nužudytas, jis nemirė natūralia mirtimi“, – pridūrė R. T. Erdoganas.

Turkijos lyderis palaikė artimus ryšius su M. Morsi, pirmuoju Egipto civiliu prezidentu ir iškiliu Musulmonų brolijos nariu.

Tačiau Ankaros ir Kairo santykiai pašlijo, kai egiptiečių kariuomenė, kuriai tada vadovavo Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis), 2013 metais nuvertė M. Morsi. Prie Egipto vairo tada stojo A. F. al Sisi.

R. T. Erdoganas tada griežtai pasmerkė šiuos įvykius Egipte ir pavadino juos „perversmu“.

Trečiadienį jis pažadėjo sekti procesą, susijusį su M. Morsi mirtimi.

„Padarysime viską, ko reikia, kad Egiptas būtų teisiamas tarptautiniuose teismuose“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

Egipto generalinė prokuratūra savo ruožtu patikino, kad M. Morsi buvo „nedelsiant nugabentas į ligoninę“, kur medikai konstatavo jo mirtį. Šią versiją patvirtino ir vienas šaltinis teismuose.

Pirmasis demokratiškai išrinktas Egipto prezidentas M. Morsi, islamiškų pažiūrų lyderis, nuverstas po vos vienerius metus trukusio ir šalies susiskaldymą smarkiai pagilinusio vadovavimo, pirmadienį mirė nualpęs teismo salėje, per pakartotinį jo bylos dėl šnipinėjimo nagrinėjimą.   

Eksprezidentui buvo 67 metai.

Antradienį M. Morsi buvo palaidotas Kairo rytuose esančiame Nasro rajone.

Tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos, įskaitant „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ (HRW), paragino atlikti nepriklausomą tyrimą dėl M. Mursi mirties aplinkybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS