Turkijos spauda: Stambulo naktiniame klube šaudė uzbekų džihadistas | Diena.lt

TURKIJOS SPAUDA: STAMBULO NAKTINIAME KLUBE ŠAUDĖ UZBEKŲ DŽIHADISTAS

  • 1

Užpuolikas, kuris Naujųjų metų naktį Stambulo naktiniame klube nušovė 39 žmones, yra uzbekų džihadistas, priklausantis ekstremistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS), pranešė Turkijos spauda.

Dėl užpuoliko, kuris tebesislapsto, tapatybės būta painiavos: iš pradžių buvo pranešta, kad jis yra Kirgizijos pilietis, o paskui – kad jis yra uigūras iš Kinijos.

Tačiau žvalgybos tarnybos ir Stambulo kovos su terorizmu policija dabar nustatė, kad tai yra 34 metų uzbekas, priklausantis vienai IS centrinės Azijos kuopelei, rašė dienraštis „Hurriyet“ ir kiti turkų laikraščiai.

Teigiama, kad jis ekstremistų grupuotėje IS turi kodinį Ebu Muhammedo Horasani (Ebu Muhamedo Horasanio) vardą. Oficialiai šie pranešimai nepatvirtinti.

Praėjus vos 75 minutėms po Naujųjų metų sutikimo, Stambulo klube „Reina“ nužudęs 27 užsieniečius ir 12 turkų, žudikas dingo nakties tamsoje.

Nepaisant intensyvios paieškos jis tebesislapsto. Kai kuriuose pranešimuose sakoma, kad jis tikriausiai tebėra Stambule.

Turkų policija praėjusią savaitę paskelbė įtariamo žudiko atvaizdus, tarp jų – šiurpų begarsį vaizdo įrašą, kurį, kaip manoma, jis pats padarė Stambulo centre, naudodamasis asmenukių lazda.

Žlugus Sovietų Sąjungai Uzbekistanas, valdant pasaulietiškam ilgamečiui lyderiui Islamui Karimovui, kuris 2016 metais mirė, ėmėsi griežtų priemonių prieš islamistų kovotojus.

Manoma, kad IS kovotojai iš centrinės Azijos, Kirgizijos ir Uzbekistano, taip pat – iš Rusijos musulmoniškų regionų Dagestano ir Čečėnijos suvaidino svarbų vaidmenį per trijų mirtininkų išpuolius Stambulo pagrindiniame oro uoste birželio mėnesį.

IS prisiėmė atsakomybę už ataką Stambulo naktiniame klube. Pirmą kartą ši grupuotė aiškiai prisiėmė atsakomybę už didelę ataką Turkijoje, nors buvo kaltinama ir keliomis kitomis atakomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Fero

Galimai kremliaus zmogus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS