Tyrėjai: naftos objektams Saudo Arabijoje smogta iš Irano | Diena.lt

TYRĖJAI: NAFTOS OBJEKTAMS SAUDO ARABIJOJE SMOGTA IŠ IRANO

Jungtinių Valstijų ir Saudo Arabijos tyrėjai „labai patikimai“ nustatė, kad praeitą savaitgalį surengti smūgiai Saudo Arabijos naftos pramonės objektams buvo surengti iš karinių bazių Irano teritorijoje, netoli sienos su Iraku, antradienį pranešė televizija CNN, cituodama su tyrimu susipažinusį šaltinį.

Šaltinio duomenimis, per šiuos smūgius buvo panaudotos sparnuotosios raketos, praskridusios mažame aukštyje virš Irako pietinės dalies, kirtusios Kuveito oro erdvę ir smogusios iš šiaurės Abkaiko naftos apdorojimo įmonei.

Pasak tyrėjų, raketų skrydžio trajektorija rodo, kad buvo siekiama nuslėpti jų paleidimo tikrąją vietą.

CNN pašnekovas sakė, kad nėra jokių įrodymų, jog raketos buvo paleistos iš Jemeno teritorijos ir prie taikinių atskriejo iš pietų.

Pasak šaltinio, šiuo metu Saudo Arabijoje dirba amerikiečių ekspertai, turintys padėti vykdyti šio incidento tyrimą ir nustatyti, kiek raketų buvo panaudota per ataką ir kokios yra šių ginklų techninės charakteristikos.

Be to, tyrimą lengvina faktas, kad dalis raketų taikinių nepasiekė – jų nuolaužos buvo rastos dykumoje.

Kuveito vyriausybė pirmadienį pranešė tikrinanti pranešimus, jog šalies oro erdvėje prieš sprogimus Saudo Arabijos naftos kompleksuose buvo užfiksuotos raketos arba bepilotės skraidyklės.

Anksčiau Saudo Arabija pranešė, kad šeštadienį ryte valstybinės naftos bendrovės „Aramco“ kompleksai šalies rytuose, įskaitant didžiausią pasaulyje naftos apdorojimo įmonę ir Churaiso naftos telkinį, buvo atakuoti bepilotėmis skraidyklėmis. Dėl šių atakų „Aramco“ naftos eksporto pajėgumai sumažėjo beveik perpus, o naftos kainos tarptautinėse rinkose staigiai šovė aukštyn.

Atsakomybę dėl atakų prisiėmė Jemene veikiantys Irano remiami husių sukilėliai. Jie teigė, kad per smūgį Saudo Arabijai panaudojo 10 dronų. Tačiau JAV dėl šio incidento kaltina Iraną, nors Teheranas tokius kaltinimus atmeta.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Kol kaina gera

Parduokit dizelinius džipus , pirkit elektromobilius.

labai panašu

Anonimas trolis

Anonimas

Petriuk, tau vaidenasi. Gydykis. Nors šiaip jau liandsbergismus vulgaris ( tokia smegenų liga) dar nepasiduoda nei antbiotikams, nei kitokiems preparatams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS