Ukraina gedi vaikų, žuvusių nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios | Diena.lt

UKRAINA GEDI VAIKŲ, ŽUVUSIŲ NUO PLATAUS MASTO RUSIJOS INVAZIJOS PRADŽIOS

  • 0

Ukrainoje antradienį surengta ceremonija, skirta pagerbti šimtams vaikų, žuvusių nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios.

Ceremonija surengta kelios valandos po to, kai per naują išpuolį karo nuniokotoje Donecko srityje buvo sužeisti du vaikai.

Birželio 4 dieną yra minima Tarptautinė vaikų, nukentėjusių nuo agresijos, diena.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo plataus masto karo pradžios 2022 metų vasarį Ukrainoje žuvo daugiau kaip 600 vaikų, dar 1 420 buvo sužeisti.

Anot JT, tikrasis skaičius gali būti gerokai didesnis.

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, kalbėdama prie Antrojo pasaulinio karo paminklo, skirto žuvusiems vaikams atminti, paragino savo šalies sąjungininkes tiekti kariuomenei daugiau ginklų, kad ji galėtų atremti Rusijos atakas.

„Padėkite mums išgelbėti mūsų vaikus. Jų gyvybių vertės negalime matuoti oro gynybos kaina“, – sakė O. Zelenska Kyjive vykusiame renginyje, kuriame susirinkusieji pagerbė žuvusius vaikus tylos minute.

Vakarų Ukrainoje esančiame Lvive, kuriam iki šiol pavyko išvengti didesnių Rusijos atakų, gyventojai ant angelo skulptūros pakabino varpelius ir balto audinio juosteles.

Kremlius ne kartą sakė, kad jo pajėgos nesitaiko į civilius gyventojus ir kad Vakarų šalių ginklų tiekimas Ukrainai tik pratęs civilių gyventojų kančias.

Anksčiau šią savaitę per Rusijos oro ataką Ukrainos rytuose žuvo 12 metų berniukas.

Anksčiau antradienį fronte esančioje Donecko srityje rusų raketos sužeidė vieno mėnesio berniuką ir 17-metį vaikiną, pranešė vietos valdžia.

Ukrainos parlamento žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas teigė, kad nuo 2014-ųjų, kai Kremliaus remiami separatistai pradėjo užėminėti miestus ir kaimus Rytų Ukrainoje, žuvo beveik 800 vaikų.

„Tai 790 nužudytų visatų ir sielvartaujančių šeimų“, – sakė jis socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime.

JT humanitarinės pagalbos pasiuntinė Ukrainoje Denise Brown (Denis Braun) Kyjive vykusiame renginyje pareiškė, kad Rusija akivaizdžiai ignoruoja savo įsipareigojimus pagal Vaiko teisių konvenciją.

„Rusijos invazija daro didžiulę fizinę, psichologinę ir emocinę žalą vaikams, griauna jų gyvenimus ir kelia pavojų jų ateičiai“, – sakė ji.

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, gedi vaikų, Rusijos invazija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS