Ukraina: laivai Juodojoje jūroje bus laikomi galimai gabenančiais karinius krovinius | Diena.lt

UKRAINA: LAIVAI JUODOJOJE JŪROJE BUS LAIKOMI GALIMAI GABENANČIAIS KARINIUS KROVINIUS

  • 0

Ukraina ketvirtadienį pareiškė, kad laivai, plaukiojantys į Rusijos kontroliuojamus Juodosios jūros uostus, bus laikomi galimai gabenančiais karinius krovininius.

Ukrainos gynybos ministerija pareiškė, kad „nuo 2023 metų liepos 21 dienos 0 val. visi Juodojoje jūroje esantys laivai, plaukiojantys į Rusijos jūrų uostus ir Ukrainos jūrų uostus, esančius laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, gali būti Ukrainos laikomi laivais, gabenančiais karinius krovinius, su visa su tuo susijusia rizika“.

Tai paskelbta kitą dieną po to, kai Rusija pareiškė panašų perspėjimą.

„Rusijos Federacija dar kartą šiurkščiai pažeidė visuotinę teisę į laisvą laivybą ir sąmoningai pakenkė aprūpinimui maistu, pasmerkdama milijonus žmonių badui“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Šią savaitę baigė galioti susitarimas dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, Rusijai atsisakius jį pratęsti. Kyjivas teigė esąs pasirengęs toliau eksportuoti grūdus per savo pietinius uostus, nepaisant to, kad Rusija pasitraukė iš susitarimo, kuriuo leidžiama saugiai keliauti Juodąja jūra.

„Atvirai grasindamas civiliniams laivams, gabenantiems maistą iš Ukrainos uostų, rengdamas raketų atakas ir dronų atakas prieš taikių miestų civilinę infrastruktūrą, sąmoningai keldamas karinę grėsmę prekybos keliuose, Kremlius pavertė Juodąją jūrą pavojinga zona, pirmiausia Rusijos laivams ir laivams, plaukiojantiems Juodąja jūra link Rusijos jūrų uostų ir Ukrainos jūrų uostų, esančių Rusijos laikinai okupuotoje Ukrainos teritorijoje“, – priduriama jame.

Atsakomybė už visus pavojus tenka Rusijos vadovybei, teigiama pareiškime.

„Kreiserio „Moskva“ likimas įrodo, kad Ukrainos gynybos pajėgos turi reikiamų priemonių Rusijos agresijai jūroje atremti“, – sakoma jame, turint galvoje Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną, nuskendusį 2022 metų balandį, Kremliui pranešus, kad laive įvyko sprogimas. Ukraina teigė, kad jos pajėgos jį numušė raketomis.

Gairės: karas Ukrainoje, Juodoji jūra, kariniai kroviniai, Rusijos teritorija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS