Ukraina neigia radiacinio fono padidėjimą per miško gaisrą Černobylio zonoje | Diena.lt

UKRAINA NEIGIA RADIACINIO FONO PADIDĖJIMĄ PER MIŠKO GAISRĄ ČERNOBYLIO ZONOJE

Ukrainos vyriausybės agentūros pirmadienį paneigė vieno pareigūno pranešimą, kad dėl miško gaisro Černobylio zonoje buvo padidėjęs radiacinis fonas.

Ugniagesiai vis dar gesina gaisrą, savaitgalį kilusį netoli 1986-aisiais sprogusio ir didžiausią pasaulio branduolinę nelaimę sukėlusio Černobylio reaktoriaus.

Sekmadienį Jehoras Firsovas, vadovaujantis Ukrainos ekologinei inspekcijai, socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad radiacijos lygis gaisro centre yra didesnis už normalų.

Jis pridėjo vaizdo įrašą, kuriame matyti Geigerio skaitiklis, rodantis radiacijos lygį, 16 kartų didesnį nei normalus.

Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnyba naujienų agentūrai AFP nurodė, kad joks radiacijos padidėjimas ore neužfiksuotas.

„Nėra radiacijos lygio padidėjimo“, – sakė tarnybos, kuri kovoti su gaisru nusiuntė lėktuvų, sraigtasparnį ir per 100 ugniagesių, atstovė Olha Kozak.

Už Černobylio zoną atsakinga Ukrainos vyriausybės agentūra taip pat pranešė, kad normalus gama spinduliuotės lygis gaisro rajone „nebuvo viršytas“.

Vėliau pirmadienį pats J. Firsovas atšaukė savo informaciją ir feisbuke parašė, kad gaisravietėje neaptikta antropogeninių radionuklidų.

Jis pridūrė, kad gaisras Černobylio zonoje nepaveikė radiacinės situacijos Kijeve ir jo priemiesčiuose, taip paneigdamas savo ankstesnį pareiškimą.

Policija paskelbė, kad gaisras kilo vienam vyrui padegus sausą žolę netoli Černobylio zonos.

Černobylio atominė elektrinė užteršė didelę Europos dalį, kai 1986-ųjų balandį sprogo jos 4-asis reaktorius. Labiausiai buvo paveiktas rajonas aplink elektrinę. Žmonėms neleidžiama gyventi 30 km spinduliu aplink ją.

Trys kiti elektrinės reaktoriai elektrą gamino iki 2000-ųjų, kai ji galiausiai buvo uždaryta. 2016-aisiais virš 4-ojo reaktoriaus buvo pastatytas didžiulis apsauginis gaubtas.

Miškuose aplink Černobylio elektrinę reguliariai kyla gaisrų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Jie ir sprogus Černobyliui neigė, tie ukrainiečiai. O dabar, po maidano, išmoko dar geriau meluoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS