Ukraina planuoja vėl pasiųsti karinių laivų praplaukti Kerčės sąsiauriu | Diena.lt

UKRAINA PLANUOJA VĖL PASIŲSTI KARINIŲ LAIVŲ PRAPLAUKTI KERČĖS SĄSIAURIU

  • 15

Ukraina planuoja vėl pasiųsti karinių jūrų pajėgų laivų į Azovo jūrą, nors toks žingsnis gali išprovokuoti naują konfrontaciją su Rusija, trečiadienį Didžiosios Britanijos žiniasklaida citavo vieną aukšto rango ukrainiečių pareigūną.

Britų nacionalinio transliuotojo paskelbtame interviu su Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sekretorius Oleksandras Turčynovas sakė, kad nauja tokia misija reikalinga, kad Rusija liautųsi teigti, esą tie vandenys priklauso jai.

Rusijos užsienio ministerija šį pranešimą trečiadienį pasmerkė kaip „provokaciją“.

Lapkričio 25 dieną Rusijos pajėgos apšaudė ir perėmė tris Ukrainos karinių jūrų pajėgų ir 24 jų įgulų narius, kai šie laivai pamėgino iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą Kerčės sąsiauriu. JAV ir NATO pasmerkė nepagrįstą Rusijos jėgos naudojimą ir paragino Maskvą paleisti ukrainiečių laivus ir jų įgulas.

Ukraina sako, kad jos laivai plaukė laikydamiesi taisyklių, bet Rusija tvirtina, kad jie nebuvo gavę leidimo.

Ši konfrontacija dar labiau padidino įtampą, tvyrančią tarp abiejų šalių dėl Rusijos 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir paramos Rytų Ukrainoje įsitvirtinusiems separatistams.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka po incidento įvedė dalyje šalies 30 dienų karo padėtį. To Ukraina nebuvo padariusi netgi per Krymo aneksiją arba vykstant įnirtingiausiems 2014–2015 metų susirėmimams su prorusiškais separatistais šalies rytuose.

Paskelbus karo padėtį Ukraina sustiprino savo pajėgas prie sienos su Rusija, pašaukė atsargos karius į mokymus, taip pat uždraudė visiems 16–60 metų Rusijos piliečiams vyrams atvykti į šalį.

Tvyrant įtampai, Rusija ir Ukraina kaltino viena kitą planuojant imtis karinių veiksmų.

O. Turčynovas sakė BBC, kad Ukrainai būtina pasiųsti daugiau karinių laivų į Azovo jūrą. Jis perspėjo, kad priešingu atveju Rusija perims svarbių jūrinių kelių kontrolę ir diktuos savo valią.

„Kitos alternatyvos neturime“, – sakė jis.

Pasak SNBO sekretoriaus, Ukraina pakvies Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ir kitų tarptautinių organizacijų atstovus pasiųsti savo atstovų į ukrainiečių laivus per šią misiją. O. Turčynovas nesakė, kad Ukraina tikisi surengti šį žygį.

O. Turčynovas pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė planuoja pakrantėje dislokuoti naujų raketų, ir pridūrė, kad jos bus pajėgios sugriauti Rusijos neseniai per Kerčės sąsiaurį pastatytą didžiulį tiltą.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Zacharova pareiškė, kad O. Turčynovo kalbos yra „neatsakingos“, ir pridūrė, kad tai tik padidintų įtampą bei sužlugdytų Europos pastangas deeskaluoti padėtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Anonimas

Na, tai kur tie narsieji plaukėjai ? Apsitriedė iš baimės ? Pusė metų praėjo, o jų kaip nėra…taip ir nėra..

Anonimas

Nuleis chacholus į dugną ir tiek . Slabo Ukrainie, herojam slabo...

vaje

kokie haholai berazumiai,tiltas rusu tai ir vanduo po juo rusiskas,o jie po tiltu nori praplaukt ,neturi sansu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS