Ukraina prašo NATO ginklų, kol dar ne per vėlu | Diena.lt

UKRAINA PRAŠO NATO GINKLŲ, KOL DAR NE PER VĖLU

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ketvirtadienį pareiškė, kad tikisi, jog NATO narės atsiųs Kyjivui reikalingų ginklų, tačiau pabrėžė, kad jos turi veikti greitai, kol Rusija nepradėjo dar vieno didelio puolimo.

Po susitikimo su NATO užsienio reikalų ministrais Briuselyje D. Kuleba sakė: „Esu atsargiai optimistiškai nusiteikęs dėl mūsų diskusijų rezultatų.“

Jis atsisakė nurodyti, kurios šalys tieks ginkluotę ir kokia jie bus, tačiau sakė, kad ginklai turi greitai pasiekti Ukrainą, nes Rusija ruošiasi naujam puolimui rytiniame Donbaso regione.

„Neabejoju, kad Ukraina turės kovai reikalingų ginklų. Klausimas yra dėl terminų. Ši diskusija nėra apie ginklų sąrašą. Diskusija vyksta dėl terminų“, – sakė ukrainiečių diplomatijos vadovas žurnalistams.

Keturiasdešimt trečioji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

„Arba padėsite mums dabar, ir kalbu apie dienas, o ne savaites, arba jūsų pagalba ateis per vėlai. Ir daug žmonių žus, daug civilių neteks savo namų, daug kaimų bus sugriauta. Būtent todėl, kad ši pagalba atėjo per vėlai“, – kalbėjo D. Kuleba.

Kyjivas spaudžia Vakarus didinti ginklų tiekimo apimtis ir perduoti sunkiosios ginkluotės, įskaitant oro erdvės gynybos sistemas, artileriją, tankus ir naikintuvus, Maskvai susitelkus į puolimą Ukrainos rytuose.

„Mūšis dėl Donbaso (Rytų Ukrainoje) primins Antrąjį pasaulinį karą su didelėmis operacijomis, manevrais, tūkstančių tankų, šarvuočių, lėktuvų, artilerijos dalyvavimu“, – sakė D. Kuleba.

„Rusija turi savo planą, mes turime savąjį, o šio mūšio rezultatai bus sprendžiami mūšio lauke“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat kritikavo Vakarų šalis, kad jos nesugebėjo pakankamai greitai įvesti sankcijų arba ėmėsi veiksmų per vėlai, kaip, pavyzdžiui, dėl Kyjivo pakraštyje esančio Bučos miesto, kuriame buvo pranešta apie karo nusikaltimus.

„Kiek turi įvykti bučų, kad galėtumėte taikyti sankcijas? Kiek vaikų, moterų, vyrų turi žūti – kiek reikia prarasti nekaltų žmonių gyvybių – kad suprastumėte, jog negalima leisti nuovargio nuo sankcijų, kaip ir mes negalime leisti nuovargio nuo kovos“, – žurnalistams sakė D. Kuleba.

Paklaustas apie socialinėje žiniasklaidoje plintančią vaizdo medžiagą, kurioje Ukrainos kariai, manoma, šaudo į rusų belaisvį, D. Kuleba sakė, kad „gali būti pavienių incidentų“, tačiau Ukrainos kariuomenė „laikosi karo taisyklių“, o pažeidimai bus tiriami.

Tačiau jis pridūrė, kad stebėtojai nesupranta, kaip jaučiasi žmogus, matydamas žiaurumų mūšio lauke nuotraukas, palyginti su „žinojimu, kad pažįstamas žmogus buvo prievartaujamas keturias dienas iš eilės“.

„Tai nėra pasiteisinimas tiems, kurie pažeidžia karo taisykles abiejose fronto pusėse, bet yra dalykų, kurių jūs paprasčiausiai negalite suprasti, atsiprašau“, – sakė ministras.

Gairės: karas Ukrainoje, pagalba Ukrainai, ginklai, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS