Ukraina ragina Vakarus padėti nuraminti eskalavimą Donbase | Diena.lt

UKRAINA RAGINA VAKARUS PADĖTI NURAMINTI ESKALAVIMĄ DONBASE

Ukraina penktadienį pareiškė, kad atsinaujinusios kautynės su prorusiškais separatistais pakerta trapias paliaubas šalies rytuose, ir paragino sąjungininkus Vakaruose įsikišti.

Liepą įsigaliojęs ugnies nutraukimo režimas teikė vilčių, kad pavyks užbaigti nuožmų pozicinį karą, įsiplieskusį 2014 metais Kremliui aneksavus Krymą. Šis konfliktas pareikalavo jau daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

„Pastarosiomis savaitėmis stebime konflikto eskalavimą“, – sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.

„Tai yra sąmoninga provokacija prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, siekiant nutraukti paliaubų režimą“, – pridūrė jis per Briuselyje įsikūrusios ekspertų grupės „European Policy Centre“ surengtą konferenciją.

Tai yra sąmoninga provokacija prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, siekiant nutraukti paliaubų režimą.

Nuo vasario vidurio žuvo aštuoni Ukrainos kariai, o Kijevas pareiškė, kad už jų žūtis atsakinga Maskva ir separatistai, ir apkaltino juos naudojant uždraustą karinę įrangą.

Sunkioji ginkluotė, tokia kaip tankai ir didelio kalibro minosvaidžiai, yra uždrausti pagal vadinamąjį Minsko antrąjį susitarimą, pasirašytą 2015 metų vasarį, siekiant nutraukti konfliktą.

A. Jermakas paragino Vakarų valstybes tarpininkes, įskaitant Prancūziją, Vokietiją ir Jungtines Valstijas, „dėti daugiau pastangų“ konfliktui išspręsti.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus separatistams palaikyti. Pati Maskva tokius kaltinimus neigia.

Anksčiau šią savaitę Kremlius pareiškė esąs „labai susirūpinęs dėl augančios įtampos“ fronto linijoje ir apkaltino Ukrainos pajėgas konflikto eskalavimu.

„Fiksuojame vis daugiau apšaudymų iš Ukrainos teritorijos“, – teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, ragindamas Kijevą laikytis susitarimų dėl karo užbaigimo.

Europos Vadovų Tarybos vadovas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) šią savaitę viešėdamas Ukrainoje sakė, kad Europos Sąjunga neketina atšaukti ekonominių sankcijų Rusijai dėl jos vaidmens konflikte.

Jo teigimu, Maskva į „teigiamus Ukrainos žingsnius“ karo užbaigimo link neatsakė tuo pačiu, o Maskvą pavadino „šio konflikto šalimi, o ne tarpininke“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nežiuniukams

OSCE stebetoju ataskaita paskaitykite. O ne chocholu pezalus klausykite.

KĄ REIŠKIA NURAMINTI ESKALAVIMĄ ?

Europos sąjunga turi padėti išžudyti Donbaso gyventojus? Donbaso gyventojų DAUGUMA nenori gyventi NACISTINĖJE Ukrainoje. Europos sąjunga padarys DIDŽIAUSIĄ klaidą remdami Nacionalistinį Ukrainos režimą.

Burzuazinis nacionalistas

Negi Ukraina ir visas civilizuotas pasaulis nesupranta, kad Donbasas bus prijungtas prie fasistines rusijos, kaip buvo prijungtas Krymas? Musiskiai tai nesupranta, nes tukstanciais i savo teritorija isileidzia svetimsalius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS