Ukrainiečiai per Velykas meldžiasi už žmones fronto linijose, apgultuose miestuose | Diena.lt

UKRAINIEČIAI PER VELYKAS MELDŽIASI UŽ ŽMONES FRONTO LINIJOSE, APGULTUOSE MIESTUOSE

  • 0

Sekmadienį ukrainiečiams švenčiant stačiatikių Velykas sostinėje Kyjive pasirodė saulė ir buvo meldžiamasi už karius, kovojančius fronto linijose, ir už žmones, įstrigusius Mariupolyje bei kituose Rusijos pajėgų apgultuose miestuose.

Kyjivo Šv. Volodymyro katedrą apgulė šimtai tikinčiųjų su velykiniais krepšiais, kuriuos reikėjo palaiminti. Viduje viena moteris laikė suspaudusi kario ranką ir pasisukusi pabučiavo jam alkūnę. Kiti kariai meldėsi laikydami rankose žvakes, paskui persižegnojo. Pagyvenusi moteris lėtai skynėsi kelią pro minią ir stovus su mirgančiomis žvakėmis. Viena jauna moteris laikė narcizų puokštelę.

Prie katedros Mychaila prisistatęs karys panaudojo savo šalmą kaip velykinį krepšį. Jis sakė, kad kitokio neturi.

„Tikiuosi, kad šalmą teks panaudoti tik šiam reikalui“, – sakė jis.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis per pamaldas kitoje sostinės vietoje ragino ukrainiečius neleisti, kad pyktis dėl karo juos užvaldytų.

„Visi mes tikime, kad netrukus mums patekės aušra“, – sakė jis.

Stačiatikių bažnyčiai susiskaldžius dėl įtampos tarp Rusijos ir Ukrainos, kai kurie tikintieji vylėsi, kad Velykos gali paskatinti taikdariškų gestų.

Švęsime Velykas, kad ir kas nutiktų, kad ir kiek siaubo būtų.

„Bažnyčia gali padėti“, – sakė Serhijumi prisistatęs vyras, atėjęs į vieną iš Maskvos patriarchatui pavaldžių bažnyčių Kyjive.

Kunigai švęstu vandeniu apšlakstė Serhijaus ir kitų tikinčiųjų velykinius krepšius su margučiais, uždegtomis žvakėmis ir net viskio „Jack Daniel's“ buteliais.

Velykas šventė ir karo nuniokotų kaimų gyventojai.

„Švęsime Velykas, kad ir kas nutiktų, kad ir kiek siaubo būtų“, – sakė 68-erių Kateryna Lazarenko, gyvenanti šiauriniame Ivanivkos kaime prie Černihivo, kur keliai vis dar nusėti sunaikintų rusų tankų.

Scanpix nuotr.

„Kaip jaučiuosi? Labai nervinuosi, visi nervinasi, – sakė kita vietos gyventoja Olena Koptyl, kepdama velykinį pyragą. – Velykų šventė neteikia jokio džiaugsmo. Daug verkiu. Negalime pamiršti, kaip gyvenome.“

Moteris su kitais 12 žmonių mėnesį slėpėsi nuo rusų kareivių savo namų rūsyje, kol šie pasitraukė.

Sekmadienį Ukraina rengėsi pirmajam oficialiam aukšto rango JAV pareigūnų vizitui nuo vasario 24 dienos, kai prasidėjo karas.

V. Zelenskis šeštadienio vakarą pranešė, kad susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) ir gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu).

Spaudos konferencijoje prezidentas pateikė nedaug detalių, bet sakė, kad tikisi rezultatų.

„Ne tik dovanų ar kažkokių pyragų, mes tikimės konkrečių dalykų ir konkrečių ginklų“, – sakė jis.

Šešiasdešimtoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

GALERIJA

  • Ukrainiečiai per Velykas meldžiasi už žmones fronto linijose, apgultuose miestuose
  • Ukrainiečiai per Velykas meldžiasi už žmones fronto linijose, apgultuose miestuose
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Velykos, stačiatikių Velykos, Ukraina
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS