Ukrainiečių vežimas per prievartą į Rusiją: tremtys palieka ir tapatybės traumas | Diena.lt

UKRAINIEČIŲ VEŽIMAS PER PRIEVARTĄ Į RUSIJĄ: TREMTYS PALIEKA IR TAPATYBĖS TRAUMAS

  • 0

Kyjivo gatvėse – dingusių žmonių veidai, pasakojama LNK reportaže.

Mieste pakabinta dingusio 29-erių metų Vlado nuotrauka. Jo motina apie jį nieko negirdėjo jau du mėnesius.

„Labai sunku. Jeigu turėčiau bent kokios nors informacijos, kas jam nutiko. Niekada gyvenime negalvojau, kad reikės svarstyti, ar mano sūnus gyvas, ar miręs“, – kalbėjo dingusio vyro motina Tatjana Popovič.

Žudynės tokios kaip Bučoje – viena medalio pusė. Kita – trėmimai.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados Žmogaus teisių komisarė skelbia, kad iš Rusijos okupuotų teritorijų žmonės vežami į filtravimo stovyklas. Ten iš jų atimami daiktai, jie fotografuojami, paimami pirštų antspaudai. Tada – tardomi. Tie, kurie rusų filtro nepereina, pasirodo įtartini, išvežami į Rusiją per jėgą.

„Taigi žmonės buvo išvežti, o dabar jau jų milijonas 185 tūkst. žmonių ir daugiau nei 200 tūkst. vaikų, kurie buvo ištremti į Rusijos Federacijos teritoriją“, – kalbėjo Ukrainos Aukščiausiosios Rados Žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pranešama, kad 2000 ištremtų ukrainiečių vaikų – be tėvų. Jie atiduodami įvaikinti rusams.

„Rusijoje yra leidžiami specialūs įstatymai, vaikai išvežami, našlaičiai, be tėvų, todėl matome Rusijoje leidžiamus įstatymų projektus, kurie leistų supaprastintai įsivaikinti“, – kalbėjo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė (TS-LKD) Paulė Kuzmickienė.

Taigi žmonės buvo išvežti, o dabar jau jų milijonas 185 tūkst. žmonių ir daugiau nei 200 tūkst. vaikų, kurie buvo ištremti į Rusijos Federacijos teritoriją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar balandžio pradžioje sakė, kad tūkstančiai ukrainiečių buvo išsiųsti į Rusijos teritoriją. Dabar ir JAV Pentagonas tai patvirtino.

„Negaliu pasakyti, kiek stovyklų ir kaip jos atrodo. Nežinau, ar turime tokių detalių. Bet turime požymių, kad ukrainiečiai prieš jų valią vežami į Rusiją“, – pasakojo Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby’sas.

Pentagonas Rusijos veiksmus pavadino nesąžiningais ir teigia, kad yra daugybė įrodymų apie rusų žiaurumą.

Kas toliau su tais žmonėmis vyksta nepasidalino ir Ukrainos žmogaus teisių komisarė. Naujienų agentūra „Unian“ praneša, kad Rusijoje įsteigta apie 7–10 ukrainiečiams skirtų stovyklų. Taip pat skelbiama, kad tremtiniai apgyvendinami atokiausiuose Rusijos kampeliuose, įskaitant Sibirą, Kaukazą, Poliarinį ratą ir Tolimuosius Rytus.

„Turima pakankamai daug tikslių duomenų apie tai, ir kur išvežta, ir kokie tai žmonės“, – kalbėjo  P. Kuzmickienė.

Užsienio reikalų ministerija sako, kad atsakingieji už tremtis – kandidatai į sankcijų sąrašą.

„Tam reikia surinkti įrodymus. Tas gali būti padaroma įvairiomis priemonėmis, įskaitant bendradarbiavimą su partneriais, pavyzdžiui, Ukraina, kuri gana neblogai mato, kas tas veikas atlieka“,  – pasakojo Užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis.

Istorikas Norbertas Černiauskas pabrėžia, kad apie trėmimus reikia kalbėti daugiau, nes juos užgožia kiti karo nusikaltimai. Anot istoriko, iš Rytų Europos kruvinų deportacijų žinoma, kad tremtys palieka ne tik fizines, bet ir tapatybės traumas.

Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Trėmimai, karo nusikaltimai, ukrainiečių išvežimas į Rusiją per prievartą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS