Ukrainos generolas – apie kontrpuolimą: ne taip greitai, kaip tikėtasi, ne taip, kaip filmuose | Diena.lt

UKRAINOS GENEROLAS – APIE KONTRPUOLIMĄ: NE TAIP GREITAI, KAIP TIKĖTASI, NE TAIP, KAIP FILMUOSE

  • 0

Ukrainos kariuomenė pralaužė Rusijos linijas šalies pietuose, šį savaitgalį JAV žiniasklaidai sakė kontrpuolimui vadovaujantis generolas.

Birželį Kyjivas pradėjo kontrpuolimą, siekdamas susigrąžinti teritoriją iš Maskvos pajėgų.

Pažanga yra lėtesnė nei tikėtasi, nes teritorija buvo smarkiai užminuota, tačiau pastarosiomis savaitėmis Kyjivas pranešė apie strateginius pasiekimus Zaporižios regione.

„Kairiajame flange (netoli Verbovės kaimo) pasiekėme proveržį ir toliau žengiame į priekį“, – CNN sakė generolas Oleksandras Tarnavskis, nors pripažino, kad pažanga buvo lėtesnė, nei tikėjosi Ukraina.

„Ne taip greitai, kaip tikėtasi, ne taip, kaip filmuose apie Antrąjį pasaulinį karą“, – sakė jis interviu CNN bei pridūrė, kad svarbu neprarasti šios iniciatyvos.

Praėjusį mėnesį Kyjivas paskelbė strateginę pergalę, kai atgavo pietinį Robotynės kaimą.

O. Tarnavskis teigė, kad didelis proveržis kontrpuolimui būtų, jei Ukrainos pajėgos atgautų Tokmako miestą, esantį maždaug už 20 km nuo fronto linijos. Rusijos pajėgoms jis atiteko invazijos pradžioje.

Užėmus Tokmaką, Ukrainos pajėgos galėtų judėti toliau link okupuoto Melitopolio ir aneksuoto Krymo.

„Manau, kad tai (proveržis) įvyks po Tokmako, – sakė generolas, bet perspėjo: „Šiuo metu (Rusijos pajėgos) pasikliauja savo gynybinės linijos gyliu.“

O. Tarnavskis nesutiko su kai kuriomis prognozėmis, kad artėjantys žiemos mėnesiai gali dar labiau sulėtinti Ukrainos postūmį.

„Orai gali tapti rimta kliūtimi judant į priekį, tačiau atsižvelgiant į tai, kaip judame į priekį, dažniausiai be transporto priemonių, nemanau, kad tai turės didelės įtakos kontrpuolimui“, – sakė jis.

Jis leido suprasti, kokios kovos vyksta pietuose, praėjus 19 mėnesių po Maskvos invazijos:

Jie atlieka titanišką darbą nukreipdami į save priešo ugnį ir pasitelkdami visas priemones, kurias turi naudoti, kad išgyventų.

„Dabar nei priešas, nei mes nenaudojame didelių formuočių, kuopų, batalionų ar brigadų. Mes naudojame šturmo būrius, 10-15 vyrų grupes, – sakė jis. – Jie atlieka titanišką darbą nukreipdami į save priešo ugnį ir pasitelkdami visas priemones, kurias turi naudoti, kad išgyventų.“

Interviu buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Kyjivas smogė Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno būstinei Kryme, teigdamas, kad žuvo aukšto rango rusų vadai.

O. Tarnavskis sakė, kad kontrpuolimo sėkmė priklauso ne tik nuo to, kas vyksta fronte, bet ir nuo to, ar bus sunaikinti vadovavimo centrai, kas, generolo teigimu, sukuria netvarką mūšio lauke.

Jis pridūrė, kad smūgiai Kryme pagerino Ukrainos karių kovinę dvasią: „Tai mums padeda, bet taip pat suteikia vilties dėl ateities.“

Gairės: kontrpuolimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS