Iš Ukrainos grįžęs Seimo narys: vos ukrainiečiai išvaduoja kokią vietovę, atranda masinę kapavietę | Diena.lt

IŠ UKRAINOS GRĮŽĘS SEIMO NARYS: VOS UKRAINIEČIAI IŠVADUOJA KOKIĄ VIETOVĘ, ATRANDA MASINĘ KAPAVIETĘ

  • 0

Aštuoni Lietuvos parlamentarai praėjusios savaitės gale vyko į Ukrainą – aplankė masines kapavietes Bučoje, Irpinėje, praneša LNK.

Mūsų Seimo nariai buvo vienuolikos šalių parlamentarų delegacijos dalis. Tarp vykusių – Seimo ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata ir seimo narys Lukas Savickas.

Toks vizitas reikalingas tam, kad būtų išreikštas palaikymas Ukrainai, išgirsta informacija iš pirmų lūpų, o grįžę parlamentarai galėtų kalbėti apie tai, kas vyksta ir skatinti savo vyriausybes padėti Ukrainai.

„Pirmiausia tas vizitas buvo sumąstytas kaip Europos paramos akcija. Joje atsirado susivieniję už Ukrainą parlamentarai su siekiu išreikšti paramą, konkretūs punktai, kuo galima padėti Ukrainai. Taip pat įvykių vietos apžiūrėjimas, pamatymas iš arti, suvokimas, kaip jaučiasi patys ukrainiečiai. Parlamentarų misijos, jau savose valstybėse, kalbėti apie tai, kas iš tikrųjų vyksta, kokios reikia paramos Ukrainai ir t. t.“, – teigė R. Lopata.

Parlamentarų vizito labai laukė ir patys ukrainiečiai.

„Visų pirma, vizito tikslas yra patikinimas Ukrainai dėl tikrai stiprios ir plačios paramos skirtingose valstybėse, paramos ir palaikymo, kuris yra ir Europos Parlamente – tik šviežiai priimta rezoliucija. Atvykimas buvo tų šalių parlamentarų simboliškai svarbus Ukrainos pusei. Ne veltui aiškiai komunikavo ir mums, ir mūsų partneriams, kad buvimas šalia, buvimas Ukrainos teritorijoje yra aiški žinutė, kad Europa yra šalia, yra kartu su Ukraina. Taip pat sutarimas vietoje dėl konkrečių darbų, kuriuos reikia padaryti, aiški žinutė, kad turi būti tęsiama ir stiprinama humanitarinė ir karinė parama, bet turi būti ir reikšmingas didinimas esminių sankcijų, turi būti konkretūs, aiškus, greiti terminai dėl žingsnių stojant į Europos Sąjungą. Turime pradėti ruoštis ir Europos rekonstrukcijai“, – sakė L. Savickas.

Mes turėjom galimybę susipažinti su pradedama pildyti ataskaita, kurioje smulkiai aprašomas kiekvienas jų užfiksuotas vaikų prievartavimo, moterų prievartavimo, grobstymo įvykis.

Anot parlamentaro, nuvykus į Ukrainą aplankė ir džiaugsmas dėl ukrainiečių politikų, kurie nestokoja drąsos kovoti, ir šokas, pamačius masines kapavietes bei žiaurių prievartavimų ataskaitas.

„Įvairūs jausmai. Buvo smagu matyti ukrainiečių politikus, nepraradusius dvasios, ryžto kovoti toliau. Žiauri neapykanta jų tarpe Rusijos atžvilgiu. Tos tragiškos vietos, masinės kapavietės, sąmoningi civilinių pastatų griovimai... sunku paskui ką nors ir sakyti. Mes turėjom galimybę susipažinti ir su lyčių lygybės kontrolierės pradedama pildyti ataskaita, kurioje smulkiai aprašomas praktiškai kiekvienas jų užfiksuotas prievartavimo, vaikų prievartavimo, moterų prievartavimo, grobstymo ir pan. įvykiai. Žinot, paskaitai puslapį ir toliau kažkaip nebegali skaityti, tai, kitaip tariant, sukrečia“, – kalbėjo R. Lopata.

Seimo nariai, svečiavęsi Ukrainoje, tuo pačiu patys tapo ir įvykių liudininkais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ukrainos prokurorams fiksuoti karo nusikaltimus padeda ir Lietuvos, Lenkijos bei kitų Europos šalių prokurorai.

Rusija neapskaičiavo, šiuolaikinės technologijos, ypač amerikiečių palydovinės įrangos, praktiškai leidžia fiksuoti viską, kas vyksta Žemėje, įskaitant dalinių numerius, veidus ir pan.

„Fiksavimo darbas yra prasidėjęs ir į mus kreipėsi Rados (Ukrainos Aukščiausios Rados – red. past.) užsienio reikalų komiteto pirmininkas, prašydamas pagalbos iš mūsų prokurorų. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad nuo kovo pabaigos mūsų, Lenkijos ir kitų šalių prokurorai padeda ukrainiečių prokurorams fiksuojant visus tuos nusikaltimus, nes tų masinių kapaviečių vis daugėja. Tik ukrainiečiai išvaduoja kokią vietovę – atrandamos masinės kapavietės. Ko, matyt, Rusija neapskaičiavo, šiuolaikinės technologijos, ypač amerikiečių palydovinės įrangos, praktiškai leidžia fiksuoti viską, kas vyksta Žemėje, įskaitant dalinių numerius, veidus ir pan. Taip, kad medžiaga tikrai bus, viešinimas tų pavardžių irgi labai svarbus momentas“, – sakė seimo narys.

Be ginklų, ukrainiečiams labiausiai reikia, kad Europos Sąjunga patvirtintų embargą Rusijos energiniams ištekliams.

„Visų pirma, Ukraina ginasi ir mes turime padaryti viską, kad tai jie galėtų padaryti kiek įmanoma efektingiau. Taip pat labai svarbios žinutės, kurios turi būti siunčiamos dėl esminio pokyčio sankcijų politikoje, turime kalbėti apie Rusijos energinių išteklių pilną embargą. Ne veltui atitinkama rezoliucija dabar buvo priima Europos Sąjungos Parlamente ir tai yra mūsų, politikų, uždavinys suburti tokią koaliciją politikų, kad tos sankcijos būtų realiai įgyvendintos ir realizuotos nacionalinio parlamento. Turime atsisakyti inklementinės sankcijų politikos. Be abejo, labai svarbu kalbėti apie Ukrainos ateitį Europos Sąjungoje, apie ateitį, kurioje mes kalbame apie Ukrainos rekonstrukciją“, – teigė L. Savickas.

Paklaustas, ar dabartinės sankcijos Rusijai yra pakankamos, L. Savickas sakė, kad sunku nustatyti „pakankamumą“, tačiau labiausiai turime fokusuotis į energetinių išteklių embargą Rusijai.

„Tas žodis „pakankamai“ yra labai sudėtingas, ypač pamačius tai, ką mes pamatėme vietoje, tai tikriausiai labai sunku kalbėti apie kažkokį teisingumą, bet reikia judėti į priekį, o jis svarbus laiko ir principinės pozicijos prasme. Didelis požymis yra tai, kad Europos Parlamentas priėmė reikšminę poziciją, kurią ES narės turi rasti būdą kuo greičiau įgyvendinti. Energetinių išteklių embargas būtų vienas ryškiausių simbolinių paskutinių lūžių, kuris pasiųstų labai aiškią žinutę, kad pozicija yra aiški ir tiek karinė, tiek humanitarinė, tiek sankcijų politika, tiek integracijos į ES yra apibrėžtas laike ir judantis į priekį“, – sakė seimo narys.

Anot R. Lopatos, visi ikiteisminiai procesai, susiję su Rusijos agresija, vyksta, tačiau tam reikia laiko, o ukrainiečiai yra nusiteikę kautis iki galo.

GALERIJA

  • Iš Ukrainos grįžęs Seimo narys: vos ukrainiečiai išvaduoja kokią vietovę, atranda masinę kapavietę
Ž. Gedvilos / BNS nuotr.
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Raimundas Lopata, Lukas Savickas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS