Ukrainos gynybos ministras atmeta Indonezijos pasiūlytą taikos planą | Diena.lt

UKRAINOS GYNYBOS MINISTRAS ATMETA INDONEZIJOS PASIŪLYTĄ TAIKOS PLANĄ

  • 0

Ukrainos gynybos ministras šeštadienį atmetė savo kolegos iš Indonezijos pasiūlytą planą, kuriuo siekiama užbaigti Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą, pavadindamas šį siūlymą keistu.

Indonezijos gynybos ministras Prabowo Subianto (Prabovas Subjantas) šią idėją pristatė Singapūre vykusiame  kasmetiniame forume „Šangri La dialogas“, kuriame jis buvo vienas iš pranešėjų.

Plane numatyta nedelsiant nutraukti karo veiksmus, sudaryti paliaubas ir įsteigti demilitarizuotas zonas, kurias prižiūrėtų stebėtojai ir Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgos.

P. Subianto taip pat pasiūlė ginčijamose teritorijose surengti JT inicijuotą referendumą.

Tačiau Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, dalyvavęs šiame dvi dienas trukusiame aukščiausiojo lygio susitikime, griežtai atmetė šį pasiūlymą.

„Tai panašu į Rusijos, o ne į Indonezijos planą“, – sakė jis.

„Mums nereikia, kad šis tarpininkas ateitų pas mus su šiuo keistu planu“, – pridūrė O. Reznikovas.

Kinija taip pat yra pateikusi savo planą, skirtą karo užbaigimui, tačiau dauguma ES politikų į jį reagavo itin skeptiškai.

Mums nereikia, kad šis tarpininkas ateitų pas mus su šiuo keistu planu.

Pekinas teigia laikantis neutralią poziciją šio konflikto atžvilgiu, tačiau yra kritikuojamas už tai, kad atsisako pasmerkti Maskvos invaziją.

Tuo tarpu JAV ir jų Vakarų sąjungininkės nuo Rusijos invazijos pradžios suteikė Ukrainai milijardus dolerių ginklų ir kitos pagalbos.

Džakarta jau anksčiau yra bandžiusi tarpininkauti siekiant taikos.

Praėjusiais metais Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) buvo nuvykęs į Kyjivą ir Maskvą ir susitiko su abiejų šalių vadovais. Be to, jo šalis pirmininkavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) grupei.

Tačiau šeštadienį vykusiame susitikime P. Subianto pasiūlymas buvo sukritikuotas, o Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškė, kad taika Ukrainoje turi būti pasiekta teisingomis sąlygomis.

Indonezija balsavo už JT rezoliuciją, kuria smerkiama Rusijos invazija į Ukrainą, tačiau ekonominių sankcijų Maskvai netaiko.

Gairės: Indonezija, taikos planas, Ukraina, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS